Ai auzit adesea ca merele nu se pastreaza langa cartofi, varza sau castraveti. Exista un motiv bine intemeiat pentru care anumite fructe si legume nu trebuie depozitate impreuna. Iata de ce!
Majoritatea fructelor pe care le consumam adesea si le pastram in frigider emana etilena, un gaz care accelereaza coacerea si afecteaza tesuturile vegetale. De aceea, anumite fructe nu se pastreaza langa legumele care sunt sensibile la etilena si care se pot strica mai repede din cauza acestui gaz.
Fructe care emana cea mai mare concentratie de etilena: mere, caise, avocado, banane, smochine, kiwi, mango, nectarine, piersici, pere si prune.
Legume sensibile la etilena: fasole verde, andive, broccoli, varza, morcov, telina, conopida, castraveti, vinete, ceapa verde, ciuperci, cartofi, mazare verde, spanac si dovlecel.
FRUCTE SENSIBILE LA TEMPERATURILE SCAZUTE
Stii deja ca bananele nu se pastreaza la frigider. Ele emana multa etilena, se coc repede si trebuie consumate in cel mult trei zile. Acelasi sfat este valabil si pentru caise, piersici, avocado, nectarine, pere, prune si rosii. Toate aceste fructe au coaja sensibila la frig si este indicat sa le pastrezi intr-o camara racoroasa, decat la frigider, si sa le consumi cat mai repede.
TINE SEPARAT UNELE LEGUME
Toate verdeturile folosite la salata, precum frunzele de laptuci, spanac, salata verde sau ruccola, ceapa verde sau loboda, trebuie pastrate in pungi perforate, separat de fructe sau alte legume precum morcovii, castravetii sau ardeii. Trebuie sa tii cont de faptul ca legumele nu se spala inainte de a fi puse in frigider. Dar, daca sunt murdare de pamant si nisip, pot fi clatite in apa rece, tamponate cu servetele de hartie si depozitate in hartie si depozitate in hartie absorbanta, apoi in pungi de plastic perforate. Daca pastrezi legumele la temperatura camerei, pune-le in cosuri din nuiele sau in cutii de carton.
CUM SA PASTREZI CORECT FRUCTELE LA RECE
Aproapetoate fructele pot fi pastrate impreuna, la frigider, desi trebuie sa tii cont ca cele bine coapte emana mai multa etilena si accelereaza procesul de coacere a celorlalte. Merele, caisele sau pepenele galben trebuie tinute in pungi de hartie sau in cutii de plastic pentru a le pastra mai mult timp. Cele mai dificile sunt merele, care sunt pe primul loc la “productia” de etilena. Merele nu pot fi puse langa cirese, fructe de padure sau alte fructe cu coaja moale.