Senatul a votat Legile justiției, luni seară. Legile justiției au trecut cu 83 de voturi „pentru” și 36 „împotrivă”. Anterior, pachetul legislativ a primit raport de admitere în comisia condusă de Florin Iordache.
Senatul a votat Legile justiției. Au fost 83 de voturi „pentru” și 36 „împotrivă”. Opoziția a nunțat că va contesta din nou pachetul legislativ la CCR.
Modificările la Legea 304/2004 au fost adoptate cu 83 de voturi “pentru”, 35 “împotrivă”, nefiind înregistrată nicio abţinere. Votul în cazul Legii 317/2004 a fost: 82 “pentru”, 36 “împotrivă” şi o abţinere.
Împotriva acestor legi s-au pronunţat senatori ai PNL, USR şi PMP. Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisie şi susţinute în plen nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.
Plenul Senatului a început dezbaterea pe legile justiției. USR încearcă să retrimită proiectele la comisie, invocând aspecte procedurale. Propunerile sunt respinse de plen.
Plenul Senatului a decis, luni, dezbaterea legilor justiției în procedură de urgență. Acestea se află la punctul trei pe ordinea de zi. USR a cerut, prin vocea liderului de grup, Vlad Alexandrescu, amânarea dezbaterii și a votului, pentru săptămâna viitoare, dar solicitarea acestuia a picat la vot.
Senatorii USR au pregătit deja pancarte și vor să protesteze de la tribuna Senatului.
Comisia parlamentară specială a adoptat luni raport favorabil, cu amendamente, pentru modificările celor trei legi ale Justiţiei – 303/2004 privind statutul magistraţilor, 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM, textele fiind reformulate în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Raportul favorabil pe Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor a fost adoptat cu 12 voturi “pentru” şi cinci “împotrivă” iar Legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM a primit raport favorabil cu 11 voturi “pentru” şi cinci “împotrivă.
Partidul Naţional Liberal anunță că va contesta din nou la Curtea Constituţională a României modificările la legile Justiţiei, a anunțat deputatul PNL Ioan Cupşa. Ne-au lăsat suficiente motive sau, în sfârşit, au creat s
”Suficiente motive pentru ca textele ce vor fi adoptate ca urmare a reexaminării să fie declarate în bună măsură neconstituţionale”, a afirmat Cupşa, la Parlament.
El a subliniat că în procedura de reexaminare au fost modificate texte care nu au fost declarate neconstituţionale de către CCR şi nu se află într-o legătură funcţională cu celelalte texte, arătând că astfel se încalcă alte decizii ale Curţii şi practica în materie.
“Nu au aplicat cu corectitudine decizia CCR pentru acele texte care au fost declarate neconstituţionale. Au adăugat texte noi la texte care au fost adoptate anterior”, a susţinut Cupşa.
Sursa: libertatea.ro