Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Legea risipei alimentare: „Face mai mult rău decât bine!”, spune Ministerul Agriculturii

in Diverse/ExtraNews/Sanatate de

   Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Ruraleprecizează, într-un comunicat, că Legea risipei alimentare, în actuala formă, „este inaplicabilă” şi „face mai mult rău decât bine”. „Această concluzie s-a desprins în urma dezbaterilor cu reprezentanții sectorului agroalimentar și întâlnirilor de lucru cu specialiștii din domeniu, în procesul de elaborare a normelor metodologice la Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare”, spune aceeaşi sursă.

   Ca argumente, MADR spune că Art. 1 din lege, așa cum este formulat, „face doar referire generală la toți operatorii din sectorul agroalimentar, prin urmare, nu asigură precizie şi claritate, în condiţiile în care în domeniu există operatori diverși care nu au un specific comun și se caracterizează prin diferențe consistente privind nivelul de producere a risipei„. La fel, Art. 2, prin exprimarea folosită la litera c, „aflate aproape de expirarea datei-limită de consum„,se creează o situație dificil de gestionat, deoarece produsele agroalimentare sunt foarte variate ca termen de valabilitate. Există produse cu termen de valabilitate extrem de scurt şi, în acest caz, aplicarea legii făcea imposibilă comercializarea respectivelor produse. Consecinţa ar fi fost eliminarea din piață a produsului proaspăt, cu efecte negative majore, preponderent asupra producătorilor români„.

   Referitor la Art. 3. din Legea 217/2016, unde aliniatele 3 și 4 prevăd posibilitatea cumpărării produselor agroalimentare de către asociații și fundații, respectiv întreprinderi sociale, la 3% din preț și revânzarea acestora la un preț de 8 mai mare, Ministerul Agriculturii spune că transformarea ONG-urilor în agenți comerciali „pune bazele unui flux de comercializare paralel, greu de gestionat din punct de vedere sanitar veterinar și fiscal și care poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, aceștia fiind expuși datorită atracției preturilor mai reduse. Prin prevederile acestui articol și aplicarea lui se poate produce dezordine în tot lanțul alimentar, fiind afectați toți: producători, comercianți și consumatori”. În plus, legea nu prevede expres o anumită instituție de control și sancționare a celor care nu respectă prevederile ei.

   „Analizând în ansamblu Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare s-a constatat că mecanismele propuse nu pot fi puse în practică și nu poate fi completat dispozitivul legislativ. Prin urmare concluzia a fost că legea, nu este clară, precisă și previzibilă, așa cum ar trebui să fie un act normativ pentru a putea fi aplicat și care să ducă la realizarea obiectivelor avute în vedere„, mai spune comunicatul MADR. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS