Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii

in ExtraNews de

Un salariat care își ia concediul de odihnă în afara perioadei stabilite, în acest sens, de angajatorul său riscă să fie sancționat disciplinar, deci inclusiv să fie concediat

Potrivit Avocatnet.ro, salariații care decid să-și ia concediul de odihnă în afara perioadei stabilite de angajator pentru acest scop riscă să fie sancționați disciplinar. Practic, este posibilă, în funcție de gravitatea faptei angajatului, inclusiv concedierea disciplinară.

Conform Codului muncii, concediul de odihnă trebuie luat în baza unei programări individuale, care se face cu fiecare salariat în parte pentru anul următor. Astfel, este subliniat că salariații sunt obligați, de principiu, să-și ia concediu în perioadele în care sunt programați.

Salariatul trebuie să-și ia concediu în perioada prestabilită de angajator. O solicitare de concediu în afara acestei perioade poate fi refuzată de firmă, iar cel care pleacă fără acordul angajatorului riscă să fie sancționat disciplinar.

În ultimii ani, sancționarea salariaților pentru luarea concediilor de odihnă în afara programărilor a ajuns inclusiv în atenția instanțelor judecătorești. Evident, situațiile trebuie analizate de la caz la caz și sancțiunile trebuie aplicate de angajator în funcție de gravitatea faptei.