Legea care prevede că 51% dintre produsele din supermarketuri trebuie să provină din producția autohtonă trebuia să fie aplicată deja. De ce întârzie aplicarea ei?

in ExtraNews de

Alimentele produse în România ar fi trebuit, pănă astăzi, să fie deja disponibile pe rafturile supermarketurilor, într-o proporție de 51%. Știți, este vorba despre legea aceea care a făcut numeroase valuri. A făcut valuri și la Comisia Europeană. De-acolo ne-a venit mesajul că procentul de 51% trebuie eliminat, dacă nu vrem să fim sancționați. Nu le convine, carevasăzică!

În lege, este vorba despre expunerea în vederea vânzării a unor produse cum ar fi fructele, legumele, lactatele, mierea, carnea, ouăle, care ar fi trebuit să provină din producția internă, într-un procent de cel puțin 51%. Legea nu îi impunea acest procent oricărei unități comerciale, ci numai companiilor de anvergură de pe piața vânzărilor cu amănuntul, care au o cifră de afaceri ce sare de 2.000.000 de euro.

De ce n-a fost pusă în aplicare „Legea celor 51% produse alimentare autohtone”? Simplu, pentru că n-au fost concepute și emise încă normele sale de aplicare. Avem lege, dar încă nu știm cum s-o punem în practică. Interogați pe această temă, responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale spun că lucrează de zor.

Ce riscă România din partea birocraților de la Comisia Europeană, dacă legea va fi aplicată? După avertismentele de rigoare, statul român ar urma să fie chemat în justiție și, de va fi găsit în culpă, va fi pus să achite o amendă usturătoare. Din banii noștri, bineînțeles, fiindcă statul nu și-i are pe ai săi!

Ipoteza de lucru este că legea a fost incompletă și imprecisă încă din start, de la publicare. Dar există și o opoziție înverșunată față de actul normativ. Acum, autoritățile noastre nu știu pe unde să scoată cămașa, ca să scape varza neconsumată de către capră iar lupul (Comisia Europeană)… să stea calm în banca lui.

„Bună” treabă!