Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Lege noua privind alaptatul in public: Amenzile incep de la 100 de lei si ajung pana 2000 de lei!

in ExtraNews de

Alăptatul în public este susținut, indirect, de un proiect de lege care cere pedepsirea celor care discriminează mamele. Proiectul este dezbătut deja în Senat. Legea se naşte însă cu probleme. ONG-urile critică prevederea legată de vârsta maximă a copilului alăptat în public.

Un proiect de lege care se dezbate deja la Senat vrea să le apere. Le dă dreptul să alăpteze în public copiii de până la 24 de luni. Multe organizaţii nonguvernamentale sunt de acord cu legea, dar critică impunerea unui prag de vârstă.

Iniţiativa aparţine mai multor deputaţi şi senatori, membri ai ONG-urilor sau susţinători ai dreputurilor mamelor.

Potrivit proiectului de lege, cei care vor evacua mamele dintr-un spaţiu public, le vor interzice alăptarea sau refuză furnizarea de servicii pentru că îşi hrănesc bebeluşii în văzul lumii vor putea fi amendaţi cu până la două mii de lei. Legea susţine, în primul rând, importanţa alăptării.

Un ultim studiu, din 2016, arată că aproape 30% dintre mame îşi alăptează exclusiv bebeluşii până la vârsta de şase luni. Asta, deşi în prima lună după naştere, opt din zece românce fac asta. Renunţă apoi, din cauză că au născut prin cezariană sau din cauză că au un nivel scăzut de educaţie.

În lume, foarte multe state nu impun nicio limită de vârstă pentru copiii alăptaţi în public. Printre ele, Suedia, Finlanda, Islanda, Spania sau Canada.

Potrivit proiectului, alăptatul în public este normal, iar cei care vor împiedica mamele să facă acest lucru, vor fi sancționați cu amenzi de până la 2 000 de lei.

În funcție de categoria în care se încadrează persoana care nu respectă dreptul unei mame de a alăpta în spații publice, amenzile sunt următoarele: pentru persoanele fizice – de la 100 la 500 de lei; pentru persoanele juridice – de la 1.000 la 2.000 de lei.

Sursa: stiri.tvr.ro

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS