Press "Enter" to skip to content

LEACURI PENTRU RĂUL DE MIŞCARE

Trimite prietenilor

Fie că este vorba de rău de mişcare provocat de maşină, avion sau de vapor, este la fel de supărător şi îţi poate strica vacanţa. Dar există remedii care te pot ajuta să uiţi această problemă sau, măcar, o pot ameliora. Răul de mişcare apare din cauza informaţiilor contradictorii pe care le primeşte creierul – unele de la urechea internă (responsabilă cu echilibrul), care percepe mişcarea, şi altele de la ochi, care sesizează faptul că noi nu ne mişcăm. Din cauza acestui conflict se declanşează starea de rău. Nu se ştie de ce la unii oameni este mai puternică, pe când la alţii nu apare deloc. Însa vestea bună este că aceasta poate fi prevenită sau tratată.

MĂSURI DE PRECAUŢIE! Ai putea să-ţi iei câteva măsuri de precauţie împotriva răului de mişcare. Cea mai importantă este locul în care stai. În autoturism, locul pasagerului din faţă este cel mai bun. Iar dacă ai carnet, mai bine conduci tu. Nu îţi va mai fi rău deloc. În avion, este mai bine să stai în dreptul aripilor. Pe vapor, alege să stai pe punte. Priveşte numai în faţă şi limitează mişcările capului. Ar fi bine să nu citeşti, să nu priveşti la un monitor, telefon, tabletă etc. Începând cu două-trei ore înainte de plecare, evită alcoolul, cafeaua, băuturile carbogazoase, mesele copioase şi alimentele care fermentează. Ar fi bine să fii odihnită. Înainte şi în timpul călătoriei consumă alimente uşor digerabile, în cantitate mică.

GHIMBIRUL COMBATE GREAŢA! Ghimbirul nu ar trebui să-ţi lipsească atunci când pleci la drum. Este un remediu imbatabil împotriva stărilor de greaţă. Se poate consuma ca atare, dacă îţi place gustul iute. Mai poti lua la tine ceai de ghimbir. Prepară un decoct dintr-o bucată de 1 cm de ghimbir proaspăt curăţat la o cană cu apă. Daca ai pulbere de ghimbir, laşi la infuzat o jumătate de linguriţă la o cană cu apă timp de trei minute. După ce ajunge la o temperatur bună de băut, poţi adăuga lămâie şi miere. Mai poţi lua capsule cu extract standardizat de ghimbir sau să mănânci biscuiţi cu acest condiment.

VITAMINE ŞI REMEDII HOMEOPATE! Magneziul si vitamina B6 ajuta la calmarea nervoasă, ameliorează răul de mişcare şi starea de greaţă. Se recomandă să iei o doza de 500 mg de magneziu si 100 mg de vitamina B6 în timpul mesei, cu o ora înainte de plecare. Se mai poate lua înca o doza de vitamina B6 la doua ore după prima. Alimentele care conţin magneziu sunt legumele verzi cu frunze, nucile, alunele, avocado, bananele. Vitamina B6 o găseşti în năut, ficat de vită, ton, somon, piept de pui. Mai pot fi de ajutor remediile homeopate cocculus şi tabacum. Acesta din urmă îi ajută şi pe cei cărora cele mai mici mişcări ale vehiculului le provoacă greaţă.

CUM PREVII VĂRSĂTURILE? Senzaţia de vomă poate fi oprită şi prevenită cu ajutorul anumitor produse vegetale. Gutuile pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc, sirop sau gem. Se mai poate face un decoct dintr-o gutuie mare, rasă, la un litru de apă. Se lasă să fiarbă până cantitatea de lichid scade la jumătate. Se îndulceşte şi se bea. Se mai recomandă seminţe de pepene galben uscate şi bine pisate. Se ia o linguriţă cu puţină apă. Se mai bea suc de varza, cu inghitituri mici. Mai ales pentru copii, sunt eficiente seminţele de mărar, care au efect sedativ nervos şi contribuie prin acesta la combaterea stării de rău. Se fierbe o linguriţă de seminţe de mărar, într-o cană cu lapte. Se dă un clocot. Se strecoară şi se poate îndulci cu miere pentru un gust mai bun.

CIMBRIŞORUL, INDICAT IN ENTEROCOLITE! Cimbrişorul de câmp este recunoscut pentru mirosul sau specific, de “lămâiţă”. Are acţiune diuretică şi antiseptică intestinală. Ajută la protejarea ficatului şi la combaterea viermilor intestinali. Calmează accesele de tuse. Este recomandat, mai ales, în tuse spastică şi convulsivă. Se prepară o infuzie din doua linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi timp de o săptămână. Acest tratament e util şi în enterocolite de origine microbiană. Nu trebuie depăşită doza prescrisă, pentru ca poate provoca dureri de cap. Nu se administreaza în dispensii şi hipopesii grave şi nici în caz de insuficienţă pancreatică.

AFINELE COMBAT INSOLAŢIA! Dacă ai stat prea mult la soare, afinele te pot scăpa de efectele insolaţiei. Se consumă fructele proaspete în cantitate de 200 g pe zi. Se poate face şi infuzie din una sau două linguriţe de frunze de afin la o cană cu apă clocotită. Vasele de sânge din creier sunt contractate din cauza insolaţiei şi a aportului scăzut de lichide, iar acest tratament ajută circulaţia să revină la normal şi durerea de cap va dispărea. Astfel, te vei simţi mai bine. Afinele şi ceaiul din frunze de afin sunt contraindicate persoanelor care suferă de constipaţie cronică.


Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.