Dureri și încheituri imobile – pare că vin cu vârsta și că sunt ceva normal. Dar apar și la cei mai tineri din cauza artritei, a altor boli cronice sau a sedentarismului. Cei mai mulți iau medicamente antiinflamatoare pentru a scăpa de aceste probleme. Dar există și remedii naturale pentru mobilitatea articulațiilor. Sunt foarte eficiente pentru a te bucura, din nou, de mișcare.
Anumiți factori care țin de stilul de viață îmbunătățesc sau scad mobilitatea articulațiilor. Aceasta este afectată negativ de obezitate, fumat, alcool, consumul de grăsimi saturate, grăsimi trans, sare și zahăr. Nici sedentarismul, dar nici sporturile foarte solicitante pentru articulații (fotbal, ski, alergat etc.) nu sunt bune. În schimb, mersul pe jos, înotul sau gimnastica medicală te pot ajuta să te menții în formă. În plus, există plante care te scapă de dureri sau previn inflamarea articulațiilor. În plus, află câteva remedii pentru mobilitatea articulațiilor.
ARDEIUL CALMEAZA DUREREA
Are calități revulsive (substanțe care provoacă deplasarea spre piele a sângelui stagnat într-un organ sau într-o regiune inflamată a corpului). De aceea, extractul de ardei iute aplicat pe zona afectată cauzează o ușoară iritație care provoacă încălzire. Astfel, ajută la calmarea durerilor și crește mobilitatea. Se recomandă comprese locale cu tinctură de ardei iute. Se prepară din 20 g de plantă macerată timp de 8 zile în 100 ml alcool de 70°. Același efect îl are și piperul roșu. Poți prepara o alifie din două linguri de piper roșu, o jumătate de cană de unt de cacao, lanolină sau ulei de cocos lichid. Se amestecă bine și se aplică direct pe articulațiile dureroase.
SUCUL DE GREPFRUT REDUCE INFLAMAȚIILE
Pectina se extrage din părțile nelemnoase ale plantelor, în special din coaja citricelor, merelor sau din sfeclă de zahăr. Pecitina naturală ajută la diminuarea durerilor articulare. Asigură-te, când o cumperi, că nu a fost extrasă chimic. Sucul de grepfrut conține numeroși antoxidanți, care reduc inflamațiile. Bea de două ori pe zi, timp de șase săptămâni, o jumătate de pahar de suc de grepfrut în care ai dizolvat două lingurițe de pecitină. Poți adăuga apă, dacă ți se pare prea concentrat. Cu acest tratament, simptomele neplăcute vor fi mai rare. Ține cont de faptul că pecitina și sucul de grepfrut pot interacționa cu diverse medicamente, diminuând absorbția acestora în organism. Ar fi bine să bei acest preparat la o distanță de câteva ore de la administrarea antibioticelor sau a medicamentelor pentru tratarea afecțiunilor cardiace. Cel mai bine ar fi să întrebi medicul în cazul în care ai prescrisă o anumită medicație.
HREANUL ȘI MUȘTARUL, INAMICII REUMATISMUL
Hreanul și muștarul sunt inamicii reumatismului și ai articulațiilor care dor. Se utilizează atât intern, cât și extern. Pune la macerat într-o jumătate de litru de lapte fierbinte două linguri de hrean ras. Lasă să stea o oră. Se bea dimineața, după un mic dejun copios. Se fac și băi locale sau generale în care se adaugă un săculeț cu făină de muștar sau de hrean. Peste săculeț se toarnă apă caldă de 35-45 grade C și se agită în apa de baie. Se stă 20-30 de minute în apă. Se pot face și frecții ale zonei inflamate cu tinctura din hrean. Aceasta se prepară din 20 g hrean ras, lăsat la macerat timp de două săptămâni în 100 ml alcool.
CITESTE SI: REMEDII NATURALE PENTRU TENSIUNE OSCILANTA
FRUCTE ȘI LEGUME DE FOLOS
Un ceai bun împotriva durerilor articulare se prepară dintr-una sau două lingurițe de cătină uscată la o cană cu apă. Se face o infuzie și se beau două-trei căni pe zi. Din coacăzul negru sunt utile atât fructele, cât și frunzele. Fructele proaspete se consumă ca atare sau sub formă de suc. Se face și infuzie din fructe uscate (una-două lingurițe la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi. Din frunze se prepară o infuzie din două lingurițe de frunze la o cană. Se beau trei căni pe zi, între mese. Lămâile se consumă sub formă de suc, în limonade, ca sos de salată sau pentru acrirea ciorbelor. Merele și perele sunt și ele utile. Se consumă până la un kilogram pe zi, eventual ca singur aliment o zi pe săptămână. Strugurii se utilizează atât intern, cât și extern. Se consumă ca atare sau se fac cure cu must pe durata întregului sezon. Extern, se pun cataplasme cu turtele rămase după stoarcerea lor.
CITESTE SI: REMEDII NATURALE IMPOTRIVA DESHIDRATARII
Sursa: libertateapentrufemei.ro