Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

LAVANDA, plantă aromată cu multiple întrebuinţări

in Sanatate de

Această plantă parfumată face parte din familia mentei şi este folosită în întreaga lume de peste 3.000 de ani. Romanii sunt cei care i-au dat numele şi au folosit-o în pregătirea băilor, în diverse feluri de mâncare şi tratamente medicale, iar egiptenii o foloseau în procesul de mumificare, vase cu lavandă fiind descoperite şi în mormântul lui Tutankhamon. Arabii au fost primii care au cultivat levănţica, iar datorită lor s-a răspândit în Franţa, Spania, Italia şi Anglia.

Cultura lavandei este relativ recentă în România, dar există deja poveşti de succes ale câtorva agricultori care au mizat pe “aurul mov”. Este des întâlnită plasarea tulpinilor florifere ale levănţicii printre haine, pentru a le proteja contra moliilor şi a  le conferi un miros frumos. Totodată, în tradiţia populară, câteva picături de ulei de levănţica se puneau în vasele din care se adăpau animalele, pentru a le creşte pofta de mâncare.

Numeroasele proprietăţi ale levănţicii, printre care cele sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare şi cicatrizante, fac ca ea să fie folosită într-o mulţime de tratamente. Tinctura de lavandă joaca un rol important în tratamentul insomniei cronice, iar funcţionarea normala a ficatului şi a vezicii biliare este stimulat cu ajutorul infuziei de levănţică. Aceasta este eficientă şi în tratamentul afecţiunilor renale, deoarece măreşte diureza. Pentru că are proprietăţi sedative, uleiul de lavandă este folosit şi pentru tratarea afecţiunilor cardiace. Uleiul esenţial de levănţică este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru combaterea migrenelor. Afecţiunile cauzate de situaţii tensionate, de stres, melancolie şi anxietate pot fi tratate cu ajutorul pulberii de lavandă. Levănţica se foloseşte în băile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii şi este capabilă să calmeze durerile reumatice.

ŞTIAŢI CĂ? Numele lavandei vine de la verbul latin “lavare”, care înseamnă “a spăla”? În secolul al XVII-lea, se făceau brăţări din lavandă, crezându-se că acestea protejau purtătorul împotriva ciumei? Este planta preferată a reginelor. Cleopatra, Elisabeta, Henrietta Marie- Antoinette, Iosefina şi Victoria foloseau frecvent lavanda?


Ultimile din

Mergi la SUS