Laura Codruța Kovesi, susținută de familia politică europeană ALDE. „Suntem consternați de atacurile autorităților române la adresa unuia dintre candidații selectați”

in Extern de

Laura Kovesi primeşte sprijinul încă unei familii politice din Parlamentul European. Liderul Alianței Liberal-Democraților Europeni (ALDE), belgianul Guy Verhofstadt, face apel la preşedintele legislativului comunitar să respingă atacurile de la Bucureşti care o vizează pe fosta şefă DNA.

 Guy Verhofstadt a scris pe Twitter: „Având în vedere atacurile Guvernului Român la adresa Laurei Kovesi, i-am trimis o scrisoare Preşedintelui Parlamentului European, în care îi solicităm să apere integritatea procesului de selecţie pentru funcţia de Procuror European şi să garanteze faptul că doamna Kovesi poate participa (la acest proces de selecţie – n.r.) fără niciun fel de oprelişte”.

https://twitter.com/guyverhofstadt/status/1097453170329088000/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1097453170329088000&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.digi24.ro%2Fstiri%2Fexterne%2Fue%2Flaura-codruta-kovesi-sustinuta-de-familia-politica-europeana-alde-1084109

Suntem consternați de atacurile autorităților române la adresa unuia dintre candidații selectați și suntem îngrijorați că ele riscă să submineze integritatea procesului de selecție. A fost un șoc să aflăm că doamna Kovesi a primit o citație la scurt timp după ce a apărut pe lista scurtă (pentru procuror-șef al Parchetului European), ceea ce ar putea s-o împiedice să vină la audierile din Parlamentul European. Este obligația acestui legislativ să nu se antepronunțe asupra rezultatului audierilor ce vor avea loc la sfârșitul lui februarie și să garanteze o procedură corectă pentru toți cei trei candidați. Prin urmare, am dori să vă cerem să vă ridicați vocea în apărarea integrității procedurii de selecție și să le cereți autorităților române să garanteze că doamna Kovesi poate participa fără îngrădiri la audieri și poate apărea în fața Parlamentului European. Atât timp cât nu a fost învinuită, ca să nu mai spunem condamnată, nu poate fi lipsită de drepturile pe care le are”, scriu liderii ALDE în mesajul transmis lui Antonio Tajani, președintele PE.

ALDE este astfel a doua familie politică, după cea a popularilor europeni, care susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de Procuror European. Zilele trecute, vicepreşedintele PPE declara că fosta şefă DNA are susţinerea celui mai important grup politic din Parlamentul European. ALDE este, de asemenea, familia politică din care face parte partidul ALDE din România, condus de Călin Popescu Tăriceanu.