Press "Enter" to skip to content

Laura Codruța Kovesi, la întoarcerea în țară: A fost un vot pentru sistemul de justiție român, pentru cetățenii care au susținut lupta anticorupție și pentru procurorii și judecătorii din Europa care sunt supuși presiunilor în activitatea lor

Laura Codruța Kovesi a declarat miercuri, la întoarcerea de la Bruxelles, că este onorată de votul primit în Parlamentul European și că acest lucru reprezintă o recunoaștere pentru sistemul de justiție român, pentru toți cetățenii români care au susțintut în ultimul timp lupta anticorupție și statul de drept și pentru toți procurorii și judecătorii din Europa care sunt supuși presiunilor în activitatea lor.

”M-am înscris în cursa pentru EPPO ca profesionist. Nu am avut suportul guvernului de la București, nici nu l-am cerut și nici nu mă așteptam să îl primesc. Ceea ce a depins de mine am făcut. Este o mare onoare că am obținut primul loc la selecția tehnică a Comisiei Europene și că am avut ocazia să îmi susțin candidatura în Parlamentul European, alături de alți doi profesioniști. Competiția pentru desemnarea EPPO a fost organizată într-un mod desăvârșit, sunt bune practici din care toate țările au ceva de învățat, și, mai ales noi, în România, avem de învățat”, a declarat Kovesi la întoarcerea de la Bruxelles.

Ea a explicat că votul pe care l-a primit în Parlamentul European nu a fost doar pentru ea, ci a fost un vot pentru sistemul de justiție român, dar și pentru toți cetățenii români care au susțintut în ultimul timp lupta anticorupție și statul de drept, precum și pentru toți procurorii și judecătorii din Europa care sunt supuși presiunilor în activitatea lor.

”În aceste zile magistrații români se opun cu îndârjire preluării sub control politic a Justiției, în urma unei ordonanțe de urgență ce încalcă normele europeane, încalcă recomandările explicite ale Comisiei Europene, ale Greco și ale Comisiei de la Venetia. Sunt magistrat român și sunt alături de colegii mei. Situația la care s-a ajuns este chiar gravă, un protest al magistraților este ceva ieșit din comun”, a mai spus Kovesi.

Fosta șefă a DNA a apreciat că în chiar ziua în care ea și-a susținut candidatura în comisiile Parlamentului European, DNA, instituția pe care a condus-o până acum o jumătate de an, a afișat un mare banner pe site-ul propriu prin care a avertizat că este în pericol, că se încearcă blocarea activității și că nu va mai putea combate corupția de nivel înalt.

”Nici votul din Parlament, nici cel din Consiliul Uniunii Europene nu mai depind acum de mine. Ceea ce a depins de mine am făcut, acum este normal ca decidenții europeni să evalueze prestațiile noastre, ale candidaților. Le mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, le mulțumesc și cetățenilor români care m-au susținut în acest demers”, a conchis Laura Codruța Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a obținut 26 voturi miercuri în comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziției de procuror-șef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franța) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obținut un singur vot. Un vot a fost nul.

Laura Codruța Kovesi a câștigat marți seară votul din comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European pentru desemnarea procurorului-șef al Parchetului european, clasându-se peste contracandidații săi din Franța și Germania. Astfel, fosta șefă a DNA a primit 12 voturi, Francois Bohnert (Franța) a obținut 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obținut un singur vot.

Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE şi din recomandarea Comisiei CONT va fi acum trimisă Conferinţei Preşedinţilor (preşedinţii PE şi liderii grupurilor politice) de către preşedintele Comisiei LIBE. Ei vor decide paşii de urmat la 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul.

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO