Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Laszlo Tokes în HARGHITA: „Acum e momentul autonomiei teritoriale și al independentei totale a Ardealului. Trebuie să spunem răspicat acest lucru şi în Parlamentul European, şi în toate capitalele europene”

in Politic de

Europarlamentarul Tokes Laszlo, aflat alături de premierul Ungariei Viktor Orban la Şcoala de Vară ”Tusvanyos”, ce a avut loc la Băile Tușnad (Harghita) în perioada 18-23 iulie,  a vorbit despre „genocidul maghiarilor din Transilvania început odată cu Trianonul”.

Potrivit Gândul.ro, ca de obicei, n-a fost uitată nici UDMR, acuzată, între altele, că „din păcate, se înţelege mai bine cu guvernul lui Victor Ponta decât cu maghiarii” şi că a ”contribuit atât la împuţinarea maghiarilor din Ardeal, care sunt acum sub 1.300.000, cât şi la colonizarea din ultimii 25 de ani a Secuimii”.

Dacă premierul ungar a abordat doar în treacăt problema autonomiei teritoriale a maghiarilor – pentru a avertiza că autonomia trebuie corelată strict cu resursele financiare disponibile – Tokes Laszlo a părut decis să compenseze, vorbind despre ”genocidul maghiarilor din Transilvania început odată cu Trianonul”. Ca de obicei, n-a fost uitată nici UDMR, acuzată, între altele, că „din păcate, se înţelege mai bine cu guvernul lui Victor Ponta decât cu maghiarii” şi că a ”contribuit atât la împuţinarea maghiarilor din Ardeal, care sunt acum sub 1.300.000, cât şi la colonizarea din ultimii 25 de ani a Secuimii”.

Drept concluzie, Tokes n-a mai solicitat premierului Orban, ca anul trecut, „protectorat pentru Transilvania”, ci a decretat: ”Nu mai avem la dispoziţie încă 25 de ani să aşteptăm, timpul nostru e acum, acum trebuie să acţionăm. Nu mai e timp de incertitudini, de oportunism politic, de speech-uri care vor doar îndobitocirea poporului, care ne pot fi fatale. Acum e momentul autonomiei şi al independenţei, doar independenţa naţională totală poate aduce înălţarea pentru maghiarime! Autonomia teritorială a Ardealului şi a Partiumului trebuie să se înfăptuiască, iar unitatea militară secuiască înfiinţată în timpul lui Bela Kun trebuie să ne fie exemplu, la nevoie! Şi trebuie să spunem răspicat acest lucru şi în Parlamentul European, şi în toate capitalele europene!”.

Cum însă asistenta n-a reacționat conform așteptărilor sale, Tokes a anunţat că şi-a încheiat intervenţia, veste acoperită instantaneu de un ropot de aplauze.

Citește articolul complet pe Gândul.ro.

Ultimile din

Mergi la SUS