Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Lăsata secului! Din bătrâni se spune că este bine să fie ținute aceste datini cu sfințenie pentru a avea noroc tot anul care vine.

in Diverse de

Aceasta este ultima zi când se poate mânca de dulce și se pot ține petreceri. După această dată, se ține post până în prima zi a Crăciunului, pe 25 decembrie.

Ziua de lăsata secului este marcată de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Din bătrâni se spune că este bine ca acestea să fie ținute cu sfințenie pentru a avea noroc tot anul care vine.

AȘEAZĂ MASA CĂTRE RĂSĂRIT

Orice masă, fie că este vorba de cea de prânz ori de cină, se așează cu fața către răsărit. Taljerele (farfuriile) și tacâmurile trebuie orientate spre răsărit pentru sporirea norocului.

Este bine să ai pe masă o icoană, deoarece această rânduială are un aspect sacru.

PUNE O FAȚĂ DE MASĂ ALBĂ

Albul semnifică puritatea și ne pregătește de venirea pe lume a Pruncului Sfânt. Fața de masă albă se pune la fiecare masă importantă, când familia se strânge împreună. În mijlocul mesei se pune pâine și sare, spune tradiția.

PRIMUL ALIMENT PE CARE TREBUIE SĂ ÎL GUȘTI ESTE PÂINEA

Înmoaie pâinea în sare dacă iei cina. Acest obicei simbolizează ospitalitatea populară și este făcut în special de către cei care vor ca pragul casei lor să fie trecut de persoane nobile, curate la suflet, iubitoare.

PLĂCINTELE CU BRÂNZĂ, NELIPSITE

Cu o zi înainte de începerea Postului, adică pe 14 noiembrie, gospodinele trebuie să așeze pe masă plăcinte cu brânză și ciorbe cu carne ori delicatese cu mere și dovleac.

UNGE FERESTRELE CASEI CU USTUROI

Gospodarii adevărați, mai ales cei de la sate, ung ferestrele, pragul și ușile casei cu usturoi. Astfel sunt îndepărtate spiritele rele și energiile negative ori blestemele.

BĂTUTUL PERNELOR, UN RITUAL DE ATRAGERE A URSITULUI

Fetele bătrâne ori necăsătorite sunt „bătute” cu pernele pentru a atrage ursitul. Se spune că bătutul pernelor îmblânzește soarta, care le va aduce pețitori în prag.

NU DA NICIUN OBIECT CU ÎMPRUMUT

Persoanele care dau cu împrumut obiecte din casă vor atrage necazurile asupra familiei și a comunității în care locuiesc. Sătenii spun că acest obicei înmulțește lupii, care, coborând la stână, amenință oile și ciobanii.

MĂNÂNCĂ ACESTE ALIMENTE PENTRU SPOR ȘI VOIE BUNĂ

La micul dejun se consumă ouă de puică. De asemenea, ciorbă de pește simbolizează belșug și sănătate, iar plăcintele cu fructe și legume reînnoiesc sufletele.

Ultimile din

Mergi la SUS