Pe 29 iulie, în fiecare an, românii sărbătoresc Ziua Imnului Naţional. Astfel, la Bucureşti, a avut loc un cremonial militar în Piaţa Tricolorului, situată în fața Palatului Cercului Militar, care a cuprins o slujbă religioasă și un spectacol susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, Muzica Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” și Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.
Din repertoriul muzicilor militare au făcut parte, imnurile naționale pe care le-a avut țara noastră de-a lungul timpului: „Trăiască regele”, „Zdrobite cătușe”, „Te slăvim, Românie!”, „Pe-al nostru steag e scris Unire”, „Trei culori”, spectacolul findi încheiat prin intonarea Imnului național „Deșteaptă-te române!”, în interpretarea sopranei Carla Mușat, de la Ansamblul Artistic al Armatei.
„Ziua Imnului Național, sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie, este un moment solemn, care ne oferă nouă, românilor, prilejul de a ne reafirma atașamentul față de valorile și principiile care au stat la baza statului român modern. Versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scrise de Andrei Mureșanu și intonate pe acordurile melodice create de Anton Pann, au reprezentat întotdeauna un îndemn la libertate și o chemare la unitate a tuturor românilor pentru a obține suveranitatea națională. Devenit în mod oficial Imnul Național al României în anul 1990, acesta a fost cântat pentru prima dată în contextul efervescenței revoluționare din 1948, iar apoi în momente cruciale din istoria țării, în Primul și Al Doilea Război Mondial, în timpul Războiului de Independență și la Marea Unire din 1918. Astăzi, valoarea imnului este consacrată de Constituția României ca simbol național, alături de drapelul tricolor, stema și sigiliul statului. Deșteaptă-te, române! este un catalizator al coeziunii naționale și sociale, iar prin spiritul mobilizator și energia transmise, Imnul reprezintă chintesența eforturilor depuse pentru atingerea obiectivelor majore ale țării noastre, de a construi o Românie puternică și prosperă în Europa și în lume. În zi de sărbătoare, vă îndemn să onorăm acest simbol național și să îl intonăm cu mândrie, ca gest de solidaritate, afirmându-ne identitatea națională, unitatea și patriotismul. Cinstim totodată memoria celor care au contribuit la consolidarea statului român și transmitem respectul nostru față de trecut. Fie ca Deșteaptă-te, române! să răsune de cât mai multe ori și să ne fie mereu călăuză pe drumul devenirii noastre!”, a spus preşedintele Klaus Iohannis în mesajul său cu ocazia Zilei Imnului Naţional.
Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. ”Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu. (foto: mapn.ro)