Klaus Iohannis, umor de ardelean. Dancila poate sa vina la Sibiu, „este concert la liber in Piata Mare”

in Politic de

Presedintele Klaus Iohannis a explicat marti faptul ca premierul Viorica Dancila nu a fost invitata la summitul UE de la Sibiu, afirmand ca fiecare stat are un singur reprezentant la acest eveniment, unde vor fi intalniri numai in format de Consiliu European, astfel ca Romania va fi reprezentata de seful statului. El a mentionat  ca „cine doreste sa participe la partea de distractie este invitat la concert in Piata Mare, la liber”.

„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constitutionala a Romaniei este de asa natura ca reprezentantul Romaniei in Consiliul European este presedintele tarii, in cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi intalniri numai in format de Consiliu European, nu este prevazuta nicio manifestare in alt format decat Consiliul European. Noi facem invitatii pentru Consiliul European doar presedintelui Parlamentului European care vine in deschiderea Consilulul European si face o prezentare. Atat este cutuma la Consiliul European. Iar aceste invitatii le face presedintele Consiliului European, care este domnul Tusk”, a explicat, marti, Klaus Iohannis, aflat la Sibiu pentru a verifica stadiul pregatirilor pentru summitul din 9 mai.

El a spus ca intalnirile din cadrul summitului sunt pentru lucru, nefiind prevazute evenimente protocolare, „la care lumea ar sta si ar pierde vremea”.ADVERTISING

„In consecinta toata discutia este una putin artificiala si izvorata din faptul ca nu se cunoaste prea bine arhitectura constitutionala a Romanei. Nu este nici o rea-vointa, nici o rea-credinta, pur si simplu aici este locul presedintelui, in Consiliul European, si noi ne intalnim aici ca sa lucram si sa lucram la un lucru foarte important, la agenda strategica pentru urmatorul mandat al institutiilor europene, ne intalnim pentru a da optimism, speranta, cetatenilor europeni, acum, in pragul alegerilor europene. Nu sunt prevazute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta si ar pierde vremea, noi avem foarte, foarte mult de lucru, de discutat in Consiliul European. Niciodata nu ne ajunge timpul si atunci cand ne adunam discutam la concret, discutam lucrurile care sunt pe agenda”, a adaugat el.

Iohannis a mentionat insa ca publicul larg poate participa, in 9 mai, la un concert organizat in Piata Mare din Sibiu.

„Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizeaza fara concluzii si fara decizii, insa se va finaliza, sper eu, cu o asa-numita declaratie, Declaratia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum vrem sa mergem mai departe, cum vrem sa fim solidari cu totii, cum vrem sa facem sa functioneze Uniunea mai bine. Iar pentru sibieni, pentru musafiri si pentru oricine altcineva doreste sa participe, in ziua de 9 mai, Primaria municipiului Sibiu organizeaza aici in Piata – si se vede in spate – un mare concert pentru toata lumea. Deci cine doreste sa participe la partea de distractie este invitat la concert in Piata Mare, la liber”, a afirmat Iohannis.

El a spus ca dejunul – care va fi organizat in curtea interioara a Palatului Brukenthal – nu este unul festiv.

„Este un dejun tehnic, sigur, se mananca, este dejun, dar noi in timpul dejunului continuam discutiile incepute in atrium, asta inseamna un dejun de lucru, deci in timp ce vorbim si mancam, dar sigur si daca este un dejun tehnic un ambient placut este potrivit si cred ca aceste cladiri foarte frumoase pe care le avem in Sibiu vor fi puse in valoare inca mai mult daca atrag atentia prin astfel de manifestari”, a afirmat Iohannis.

El a spus ca apreciaza deschiderea proprietarilor cladirii si a conducerii Muzeului pentru aceasta colaborare.