Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Judecătorii şi magistraţii cer lui Grindeanu să nu desecretizeze arhiva SIPA!

in Diverse/ExtraNews/Politic de

   Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociatia Magistraţilor din România i-au solicitat premierului Sorin Grindeanu, printr-o scrisoare comună, să revină asupra Hotărârii de Guvern propusă de ministrul justiţiei Tudorel Toader, care va desecretiza arhiva SIPA şi va publica rapoartele, procesele verbale, ordinele de miniştri şi alte documente din această arhivă.

   Judecătorii şi magistraţii îna cuză pe Tudorel Toader de „lipsă de transparenţă” şi se tem că, prin desevretizarea arhivei SIPA, „Guvernul si majoritatea parlamentară care îl susţine doresc să folosească arhiva SIPA pentru şantajarea magistraţilor„.

   „Numai după ce ministrul justiţiei va face publice toate documentele privind gestionarea arhivei SIPA – majoritatea având caracter de secret de serviciu, publicarea lor depinzând, aşadar, strict de voinţa ministrului justitiei – vor fi suficiente informaţii in spatiul public care să permită cunoaşterea stării acestei arhive în prezent, condiţie necesară pentru a pemite o decizie raţională şi luată în condiţii de reală transparenţă cu privire la soarta ei pentru viitor„, se spune în scrisoare.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociatia Magistraţilor din România mai sunt de părere că reacţiile din spatiul public „confirmă temerea existentă că noua comisie instituită de ministrul Tudorel Toader va folosi informaţiile din arhivă în alte scopuri decât cele declarate, câtă vreme activitatea comisiilor anterioare nu a fost pe deplin lamurită, iar stabilirea responsabilităţilor echipelor de inventariere nu a fost clarificată„.

„În loc să fi arătat buna-credinţă, asa cum a spus iniţial, ministrul justitiei Tudorel Toader arată, prin această acţiune, că ignoră cu totul serioasele probleme legitime ridicate de magistraţi cu privire la arhiva SIPA, alegînd o soluţie ce pare focusată pe preluarea controlului politic asupra conţinutului acestei arhive„, se mai precizează în scrisoare. (foto: unjr.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS