Jocurile politice din spatele bombardamentului din Siria. SUA și China se pregătesc pentru Coreea de Nord
Statele Unite ale Americii a lansat un atac asupra unei baze militare din Siria, cu 59 de rachete de croazieră, drept răspuns al atacului chimic pe care Washingtonul îl atribuie regimului sirian condus de Bashar Al-Assad.
Agențiile de presă din întreaga lume informează că în urma acestui atac devastator, baza militară, de unde a fost lansat atacul chimic de acum 2 zile, a fost aproape în totalitate distrusă. De asemenea, au fost uciși 4 soldați sirieni, iar alți 7 au fost răniți.
Au fost lansate ”59 de rachete” de tip Tomahawk, a anunţat un oficial de la Casa Albă, precizând că Washingtonul a vizat baza aeriană de la Shayrat, care este ”asociată programului” armelor chimice al Damascului şi ”direct legată” de evenimentele ”oribile” de marţi.
La prima vedere, decizia de a ataca o bază militară oarecare din Siria pare să schimbe dramatic tot ceea ce știam despre politica lui Trump, prezentată în campania electorală. Pe atunci, președintele american părea că se apropie foarte mult de Vladimir Putin și că îi susține în totalitate deciziile. Un parteneriat, SUA-RUSIA, părea că începe să se clădească, dar în urma acestui atac cu siguranță că vor exista voci care vor susține că ruptura dintre SUA și Rusia se mărește.
Lucrurile nu stau chiar așa, pentru că Trump a făcut public faptul că Rusia a fost anunțată că SUA va ataca acea bază militară siriană. Toate acestea în contextul în care chiar ieri oficiali ruși au dezmințit ideea cum că regimul Bashar Al-Assad s-ar face vinovat pentru lansarea unui atac chimic în care au murit zeci de adulți și copii.
Surse oficiale americane susțin că cei doi au discutat despre găsirea unor soluții pentru a stopa programul nuclear al Coreei de Nord. Așadar, este limpede faptul că puterea de la Beijing a susținut tacit acest atac asupra Siriei, în condițiile în care capul de afiș sau inamicul numărul unu este Kim Jong-un.
Surse neoficiale susțin că planul de bătaie pe termen lung este înlăturarea liderului nord-coreean prin orice mijloace, chiar și prin inițierea unui război.
Concluzia este una la îndemâna oricui, SUA a atacat o bază militară oarecare din Siria pentru a crea o diversiune. Rusia a fost notificată de acest aspect și nu și-a avertizat aliatul sirian despre ceea ce va urma. În tot acest timp, SUA și China au pus bazele unei strategii pentru îndepărtarea lui Kim Jong-un și stoparea programului nuclear.
Sursa: www.efemeride.ro