Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

James Comey, fostul director al FBI, audiat joi de Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, a declarat că nu are nicio îndoială că Rusia a interferat în alegerile din SUA

in Extern/ExtraNews de

Fostul director al FBI, James Comey, audiat joi de Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, a menționat la începutul declarației sale că, înțelege faptul că președintele, în orice moment al mandatului de 10 ani, are dreptul să demită un director al FBI.
El a declarat:”Președintele Trump mi-a spus în repetate rânduri că am făcut o treabă foarte bună și le-a transmis și altor persoane că fac o treabă foarte bună. Așa că am fost confuz când am văzut la televizor că președintele m-a concediat din cauza investigației privind Rusia. Nu a avut niciun sens, în concepția mea” și este de părere că președintele a afectat imaginea FBI după ce a spus că instituția nu își face corect treaba.
„Administrația Trump a ales să mă defăimeze și, mai important, să defăimeze FBI. S-a spus că angajații și-au pierdut încrederea în mine, că instituția este dezorganizată și nu este condusă corect. Acele acuzații au fost pur și simplu minciuni. Vreau ca americanii să știe că FBI este o instituție onestă, puternică și mereu independentă.”
Președintele Comisiei pentru Informații din Senatul american, Richard Burr, l-a întrebat pe Comey despre intruziunile cibernetice ale Rusiei.
James Comey a răspuns referindu-se la intruziunile Rusiei că prima intruziune cibernetică a Rusiei a fost depistată de FBI în vara anului 2015 și că:”Au fost foarte multe, a fost un efort concertat masiv. Acea intruziune a vizat sute, poate chiar peste o mie de agenții guvernamentale și nonguvernamentale. Am avut conversații cu Administrația precedentă cu privire la aceste atacuri și am notificat entitătile vizate.”
Fostul director al FBI a subliniat gravitatea intruziunilor Rusiei în problemele SUA și a spus:”Vorbim despre un guvern străin care a încercat să influențeze modul în care gândim, votăm, acționăm… ceea ce mi se pare un lucru grav. Nu este o chestiune despre democrați și republicani. Vizate sunt Statele Unite, pe care sper că le iubim cu toții în mod egal. Sunt sigur că rușii vor încerca asta din nou.”
El a evitat să răspundă dacă Donald Trump era îngrijorat de ceea ce făceau rușii și a răspuns”NU” la întrebarea senatorului Mark Warner dacă are vreo indoială că Rusia a interferat în alegerile prezidențiale din SUA, dar a arătat că este încrezător că niciun vot din cadrul alegerilor din 2016 nu a fost modificat.
James Comey a confirmat într-o declarație scrisă, că liderul de la Casa Albă i-a cerut explicit să abandoneze investigația care îl viza pe fostul consilier prezidențial Michael Flynn.
Trump, referindu-se la Flynn, în timpul conversației pe care a avut-o în februarie cu Comey în Biroul Oval, a repetat că Flynn nu a făcut nimic greșit discutând telefonic cu rușii și doar că l-a indus în eroare pe vicepreședintele SUA. Donald Trump a mai spus că:”Sper că vedeți clar un mod de a renunța la acest lucru, de a-l lăsa în pace pe Flynn. Este un tip bun. Sper că puteți renunța.”
James Comey a declarat:”Nu sunt în măsură să spun dacă Trump a încercat să obstrucționeze ancheta.”
Mai multe anchete au fost declanșate, în cazul intruziunilor Rusiei în campania electorală și în cazul presupuselor contacte ale apropiaților lui Donald Trump cu oficiali ruși, de către FBI, Senatul SUA și Camera Reprezentanților. Procurorul special, Robert Mueller, va coordona investigațiile.

Mergi la SUS