Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Iubirea neîmplinită a marelui compozitor Ciprian Porumbescu

in Educational/ExtraNews

Ciprian Porumbescu, marele nostru compozitor care a trecut la doar 29 de ani în nemărginire, să bucure îngerii cu muzica lui, s-a născut pe 14 octombrie 1853 la Șipotele Sucevei. A decedat pe 6 iulie 1883, la Stupca, actuala comună Ciprian Porumbescu, din județul Suceava. Dintre cele mai populare lucrări compuse de Ciprian Porumbescu fac parte: „Baladă pentru vioară și orchestră”, opereta „Crai nou”, dar și muzica celebrului cântec patriotic,”Pe-al nostru steag e scris Unire” și a fostului imn „Trei culori”.

Cele mai bune piese le-a scris în cele două luni petrecute în închisoare din Cernăuți, unde a ajuns pentru activitatea sa politică(Ciprian Porumbescu, președinte al societății”Arboroasa”, formată din studenții români din Cernăuți, i-a trimis o telegramă de condoleanțe primarului din Iași cu prilejul unei contrademonstrații făcută în memoria morții domnitorului Grigore Ghica, atunci când în Bucovina se sărbătorea alipirea de Imperiul Austro-Ungar).

Acuzat de înaltă trădare, marele compozitor român a petrecut Crăciunul anului 1877 după gratii, iar după două luni și jumătate de detenție, judecătorii i-au achitat pe Porumbescu și pe ceilalți conducători ai societătii „Arborosa”. Frigul și mâncarea proastă din închisoare au reprezentat începutul sfârșitului pentru Ciprian Porumbescu, care s-a îmbolnăvit de tuberculoză.

Iubirea neîmplinită a lui Ciprian Porumbescu a fost Berta Gordon, fiica pastorului evanghelic din comuna Ilișești, județul Suceava. Cu toate că Berta a împărtășit aceleași sentimente pentru marele compozitor român, iubirea celor doi tineri a rămas neîmplinită deoarece familiile lor, care erau de confesiuni diferite(Ciprian era ortodox), s-au opus căsătoriei. Mai mult, tatăl Bertei și-a trimis fiica în străinătate pentru a o îndepărta de Ciprian Porumbescu.

Mult prea devreme, la doar 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoză, compozitorul, moare sub ochii tatălui său și ai surorii sale, Mărioara, în data de 6 iulie 1883, în casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu.

La moartea tânărului Ciprian, Berta îi scria Mărioarei:”Roagă-te, dragă Mărie, la mormântul Lui și pentru mine. Ție ți-i dat să fii în apropierea Lui, tu ai putut să-i arăți scumpului iubirea ta, prin îngrijirea jertfitoare. O, de ce n-am putut și eu!”.

Comentarii

Dragi prieteni,

Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

Privacy Policy Settings

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul? Inchide aici ↗↗↗
Mergi la SUS