Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ion Iliescu l-ar fi lăsat! Cine s-a opus venirii Regelui în țară, în anul 1990 și de ce?

in Politic de

Cei care au au trăit evenimentele din 1990 isi amintesc. Razvan Theodorescu, care era presedintele Televiziunii l-a sunat pe Ion Iliescu si i-a spus: „Lasa-l pe Rege sa se duca la Curtea de Arges!”.

Ion Iliescu l-a asigurat ca nu are nimic împotriva, dar că trebuie convins „Petre”, adica premierul de atunci, Petre Roman.

De ce se temea Petre Roman?

„Se temea sa nu piarda puterea. El agita niste demoni, niste mituri, era si indoctrinat, comunist, venea din familia lui Walter Roman, bolsevici,

venisera din Rusia cu divizia „Tudor Vladimirescu”, fusese comisar politic tatal lui, fusese cominternist, luptase in Spania, deci avea in cap comunism…pana la urechi!”, a spus într-o emisiune TV politologul Stelian Tanase.

„Pe de alta parte, era sentimentul ca vrea sa pastreze puterea, el nu voia sa nu mai fie prim-ministru. Era prim-ministrul lui Ion Iliescu, regele probabil ar fi ales pe altcineva, pe Ratiu, pe Coposu sau pe altcineva din noua generatie de oameni necomunisti, a explicat politologul.

„Nu s-a temut de niciun razboi civil. Era agitatia demonilor ca sa-l convinga pe Ion Iliescu sa nu-l lase, sa-l tina departe de Romania, sa nu aiba pretentii la putere, sa nu se creeze o alta zona de influenta in politica romaneasca”, a completat Stelian Tanase.

„Daca ar fi fost patrioti, l-ar fi poftit pe Rege in tara, sa fie pe tron. Nu erau patrioti! Voiau pentru ei, sa jefuiasca ei tara, sa fie la mana lor, s-o livreze Moscovei, pentru ca atunci Gorbaciov era la putere si toti voiau sa faca un comunism – cei care erau la varful FSN-ului – cu fata umana, adica sa mearga pe linia lui Dubcek, dar Gorbaciov era omul care daduse aceasta linie, glasnost si prestroika.

Asta voiau sa faca si ei: un comunism mai zambaret, cu magazinele pline cu carne, cu unt, cu portocale, dar comunism, cu proprietate de stat, cu un singur partid! Despre asta a fost vorba. Daca ar fi fost oameni luminati si patrioti, regele ar fi fost nu gonit, ci poftit sa nu mai plece, sa ramana aici, ca sa dea prestigiu, sa dea prestigiu chiar Revolutiei, sa dea prestigiu Romaniei, sa deschida usile cancelariilor occidentale, ca sa vina investitori, sa vina bani, sa creeze prosperitate”, a aratat Stelian Tanase.

„Ce-au facut? Tot Petre Roman a spus ca industria romanaeasca este un morman de fiare vechi si a inchis (fabricile – n.r.) si le-a falimentat. Asta a fost solutie? Sa distrugi Romania, sa-l alungi pe rege? Ce logica e asta? Ce tip de politica este asta?”, se intreaba retoric politologul.

Sursa: cultural.bzi.ro

Ultimile din

Mergi la SUS