Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ion Iliescu despre dosarului Revoluției: „Ce rost are să dezgropăm așa ceva? Îi înțeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost!”

in Diverse/Politic de

Ion Iliescu afirmă  că regretă formularea folosită pe blogul său: „o exprimare eliptică, în contextul acestei discuții, poate suna drept indiferență față suferința rudelor celor morți în acele zile”.

„Revoluția Română a fost un eveniment extrem de complex, și a spune că poți să-l cuprinzi într-un dosar înseamnă a ignora o întreagă realitate. Orice sentințe ar da un tribunal sau altul, ele nu înseamnă că reprezintă adevărul despre Revoluție. Sunt doar soluții particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificați vinovați de represiune, aceștia au fost judecați și condamnați. Nu pentru o vină în general, ci pentru fapte concrete.

Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuții, poate suna drept indiferență față suferința rudelor celor morți în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferență sau de lipsa empatiei.

Cinstirea memoriei celor morți în timpul Revoluției înseamnă în primul rând să acționăm pentru ca România să nu mai cunoască totalitarismul. Iar pentru asta acțiunea politică este primordială.  Democrația înseamnă politică. Trebuie să tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am făcut greșit în acești 26 de ani, înseamnă să întărim instituțiile politice: parlament, partide, organe alese la nivel local; să ne facem datoria de a veghea ca țara asta să rămână o democrație, drepturile și libertățile cetățenești să fie respectate”, a notat Iliescu pe blog.

Ion Iliescu nu dorește redeschiderea dosarului Revoluției.

După ce Parchetul General a anunțat că vrea să reanalizeze dosarul Revoluției, fostul președinte susține că faptele petrecute atunci sunt de domeniul istoriei.

„Revoluția a avut și părți bune, și părți rele, din care ar trebui să tragem concluziile politice”, declara el.

„Nu știu cui slujește așa ceva, dar altminteri nici o problemă. Dar pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări și analize pe plan judiciar, a fost un moment de istorie cu părțile bune și părți mai puțin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depășit. Ce rost are să dezgropăm așa ceva?”, afirma Iliescu.

„Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot … plângem morții, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societății românești…”.

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS