Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 4 iulie, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Printre altele, el a anunţat că a fost mărit numărul de militari care să participe la misiuni externe, iar planul de înzestrare a Armatei a fost retras de pe ordinea de zi.
„Am avut un proiect care se reia în fiecare an și care prevede aprobarea forțelor și mijloacelor Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispoziție pentru misiuni externe, deci misiuni care se desfășoară în afara teritoriului național. Am discutat aceste chestiuni, în baza rapoartelor prezentate de cei doi miniștri, Ministrul Apărării și Ministrul Afacerilor Interne, și au fost aprobate acestea. (…) Este totuși important de știut că a fost majorat numărul forțelor care pot fi puse la dispoziție. Avem, așadar, un număr maximal – o să revin imediat cu o explicație – de 1793 de persoane, militari și civili, care pot participa la misiuni externe din partea MApN, și un număr de 971 de persoane, atât militari, cât și civili, care pot participa din partea MAI la misiuni externe„, a spus Iohannis, conform unui comunucat al Preşedinţiei României. El a revenit apoi, explicând că în realitate nu sunt atâtea persoane angajate, și probabil nu vor fi nici în 2018, „dar cu toții am văzut că situațiile se pot schimba de la o zi la alta, și vrem să fim asigurați că dispunem de o marjă confortabilă pentru a aloca, atunci când considerăm că este cazul, un număr suplimentar de oameni pentru aceste misiuni„. El a mai adăugat că, în afară de aceste cote maxime a mai fost stabilit şi un număr de militar și civili care să fie în așteptare, pe teritoriul național și, în cazul unei crize, să fie fi alocați suplimentar.
Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017-2026 nu s-a discutat, fiindcă a fost retras pe de ordinea de zi, a continuat Klaus Iohannis. Motivul a fost, spune preşedintele, că s-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, și anume acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Apărare pentru cel puțin un deceniu. Documentul a fost, ca atare, retras de inițiator. Urmează să fie adaptat dorinței politice și urmează să fie prezentat într-o ședință ulterioară a CSAT.
„Faptul că astăzi a fost retras documentul și se va reveni nu este o problemă principială din acest punct de vedere. Sper să nu fie o problemă principială politică. Noi am aprobat planurile și acest document venea în completare. Proiectele pentru achizițiile strategice au fost înaintate în Parlament la începutul anului, aprobate acolo și urmează ca Ministerul Apărării să pună în practică ceea ce s-a decis acolo. Și cred că toată lumea a înțeles că aici nu putem să tergiversăm lucrurile. Fiecare zi de întârziere, iată, poate să aducă atingere securității naționale„, a spus Iohannis, adăugând că achizițiile vor începe în acest an, „dar evident că va dura câțiva ani până când întreaga bază materială a Armatei va avea un nivel satisfăcător„. (foto: presidency.ro)