Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Iohannis s-a întâlnit cu premierul Luxemburgului

in Extern/ExtraNews/Politic de

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Xavier Bettel, Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg. În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă agenda cooperării bilaterale dintre România și Marele Ducat, cu accent pe dimensiunile economică și de educație, respectiv cea europeană, anunţă Preşedinţia României.

   Cu acest prilej, preşedintele Iohannis a subliniat importanţa vizitei în România a prim-ministrului Xavier Bettel, în contextul aniversării a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și a celebrării a 10 ani de la momentul „Luxemburg și Sibiu – capitale europene ale culturii”. În context, premierul Bettel a evidențiat semnificaţia actuală a acestei aniversări şi a reamintit faptul că Tratatul de Aderare a României la UE a fost semnat în 2005, în orașul Luxemburg, sub președinția luxemburgheză a Consiliului UE.

   Preşedintele României a subliniat necesitatea unei cooperări mai strânse în domeniul economic. În acest sens, a pledat pentru atragerea investițiilor luxemburgheze în România, un domeniu de excelență fiind cel al tehnologiei informației și comunicațiilor, respectiv domeniul securității cibernetice.

   Prim-ministrul Xavier Bettel a reconfirmat interesul pentru stimularea investițiilor luxemburgheze în economia românească. În context, a subliniat nevoia de stabilitate, importantă nu numai pentru economia României şi atragerea investitorilor străini, inclusiv luxemburghezi, dar și pentru regiune în general, și respectiv de continuare a luptei împotriva corupției, sens în care a salutat în mod deosebit eforturile Președintelui României. De asemenea, Prim-ministrul luxemburghez a subliniat importanța schimburilor la nivel de universități, de natură să impulsioneze o mai bună cunoaştere reciprocă, mai ales între tinerii din cele două ţări.

   În ceea ce privește agenda europeană, Prim-ministrul Bettel a subliniat importanța Agendei Digitale, care trebuie să avanseze în perioada următoare. A salutat, totodată, poziția exprimată de Președintele României în cadrul Consiliului European cu privire la viitorul Europei, în sensul păstrării unității proiectului european.

   Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit obiectivul României de aderare la spațiul Schengen, având în vedere expertiza şi contribuția consistente ale ţării noastre la asigurarea securității frontierelor externe ale UE. Prim-ministrul Xavier Bettel a recunoscut contribuția României în acest domeniu și a asigurat de sprijinul Marelui Ducat pentru atingerea acestui obiectiv. (foto: presidency.ro)

Mergi la SUS