Aflat la Mărăşti, pentru a participa la ceremonia militară de la mausoleul eroilor cîzuţi în Primul Război Mondial, Preşedintele Klaus Iohannis a cerut „să marcăm Centenarul Marii Uniri printr-un angajament concret, nu festivist ori declarativ, pentru o Românie unită și prosperă, puternică și educată!”, informează un co,unicat al Preşedinţiei României.
Klaus Iohannis a spus că este prezent la Mărăşti „pentru a arăta recunoștința noastră și pentru a cinsti memoria acestor eroi”. „Se împlinesc 100 de ani de la marile bătălii din vara anului 1917, un foarte bun prilej de a ne aminti care sunt explicațiile profunde ale victoriilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Prima dintre ele este, fără îndoială, forța idealului național. Întregirea neamului, aceasta a fost datoria cu care Armata Română a intrat în Marele Război alături de Antantă și de care s-a achitat cu onoare și jertfă. Un rol important – pe care se cuvine să-l evocăm cu recunoștință – l-a avut sprijinul aliaților, cu precădere misiunea militară franceză de sub comanda Generalului Berthelot, care a contribuit semnificativ la victoriile din vara anului 1917. Dar campania glorioasă din iulie – august 1917 se explică și prin speranța și energiile populare generate de angajamentul clasei politice de a edifica o nouă Românie, mai incluzivă, mai democratică”, a mai spus Iohannis
Despre Mărăşti, preledintele a spus că „s-a reclădit din temelii după Marea Unire și este o pildă a renașterii din cenușa jertfei” şi că „este un simbol al faptului că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii, atunci când energia sa este valorificată prin responsabilitatea clasei politice și, mai ales, atunci când sacrificiile fiecărei generații nu sunt deturnate de demagogie și populism”.
„Să transformăm câmpiile jertfei de acum 100 de ani în locuri ale împlinirii pentru urmașii eroilor pe care astăzi i-am cinstit!”, a mai spus Klaus Iohannis (foto: presidency.ro)