Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Iohannis, în Germania: „Relația dintre Uniunea Europeană și Statele Unite trebuie să fie una foarte bună”

in Diverse/Extern/ExtraNews/Politic de

   Preşedintele României, Klaus Iohannis, se află într-o vizită oficială în Germania. În timpul declaraţiei comune susţinută de Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel, întrebat dacă, în contextul în care relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite „par mai reci ca niciodată”, care va fi strategia europeană in punct de vedere economic și al apărării, Iohannis a răspuns că relația dintre Uniunea Europeană și Statele Unite trebuie să fie una foarte bună.

   „Am subliniat acest lucru și cu ocazia recentei mele vizite la Washington și cred că acest mesaj este important și trebuie transpus în practică. Am mai spus-o și o repet, nu este cazul să optăm între NATO și Uniune sau să optăm între Uniune și Statele Unite. Așa ceva este imposibil și, de fapt, nu este dorit de nimeni”, a spus Iohannis.

   El a adăugat că au apărut, totuşi, anumite sincope în bunul mers al lucrurilor și toată lumea se străduiește să găsească căi de ieșire din sincopă și reluare a relațiilor foarte bune. „Relația transatlantică nu este o opțiune politică sau diplomatică. Relația transatlantică este la baza civilizației noastre de tip democratic și trebuie păstrată ca atare foarte, foarte bine. Încet, încet, impresia mea este că foarte multă lume înțelege că a merge spre slăbirea relației este o mare eroare și cam toți sunt pe un discurs politic care duce, cu siguranță, către o reîmbunătățire a acestei relații, fiindcă Europa are nevoie de America și invers, și între NATO și Uniune trebuie să apară colaborări cu efect de sinergie și nu altceva„, a adăugat Iohannis.

   La rândul său, cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel a spus că, în Uniunea Europeană se depun o serie de eforturi în planul apărării, unde se doreşte o colaborare mai strânsă, ca o completare a activității NATO. „Deci noi, europenii, vrem să fim mai activi, să fim integrați în NATO, dar dorim să avem și soluții politice, pentru că soluții militare sunt ultima ratio, sunt ultimul argument. Ne exprimăm atașamentul față de Articolul 5 al NATO și, în acest sens, noi vom avea, vom menține aceeași linie. Sigur, există și discuții controversate cu Statele Unite, de exemplu faptul că au denunțat Acordul privind schimbările climatice. Și aici ne vom exprima foarte limpede poziția noastră în cadrul Consiliului și cred că este foarte necesar acest lucru, mai ales atunci când există păreri diferite, cum am văzut„, a spus Merkel. (foto: presidency.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS