Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Iohannis, despre BREXIT: „Prima dată oamenii, după aceea banii”

in Extern/ExtraNews de

   Primul punct care va fi negociat când se vorbește despre partea de părăsire a Uniunii Europene de către Marea Britanie, este soarta oamenilor. În cazul României, greutatea cade pe soarta românilor care muncesc și trăiesc în Marea Britanie, a spus președintele României,Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

   Iohannis a specificat că întâlnirea de astăzi a avut un singur punct pe ordinea de zi, anume aprobarea cadrului de negociere, a liniilor directoare după care se vor desfășura negocierile pe Brexit. „Sunt destul de multe lucruri care au fost prevăzute în acest cadru și o să mă refer doar la câteva, pe care le consider foarte importante și pentru publicul de acasă, din România. În primul rând, abordarea pe care am avut-o încă de la prima întâlnire cu negociatorul șef, domnul Barnier, când a fost în vizită la București. Am spus și am rămas: prima dată oamenii, după aceea banii„, a spus Iohannis.

   El a mai precizat că pentru România este foarte important ca această negociere să se facă la modul cel mai serios, să se facă repede și să fie o negociere exhaustivă, în care să se discute și să clarifice toate aspectele, „nu numai reședință, loc de muncă, drept de muncă, ci inclusiv lucruri, de exemplu, cum este pensia, pentru că sunt în toată Europa milioane de oameni care s-au bazat pe faptul că își pot stabili reședința și își pot găsi locuri de muncă oriunde în Uniune, s-au mutat, cu familii foarte mulți, și aceste lucruri trebuie obligatoriu să fie respectate„.

   O a doua chestiune, după ce se negociază soarta cetățenilor europeni, spune Iohannis, în cazul românilor din Marea Britanie, este partea financiară. „Foarte mulți au vorbit despre nota de plată pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio notă de plată, nu este vorba de nicio amendă pe care Marea Britanie trebuie să o plătească. Însă este vorba despre angajamente financiare care au fost luate înainte de declanșarea Brexit-ului și toată lumea se așteaptă ca Marea Britanie să respecte aceste angajamente. Deci, despre acești bani vorbim, banii care au fost negociați, prinși în buget, și care, de exemplu, pentru România, se reflectă în banii cheltuiți pe proiecte pe coeziune, pe politică agrară, și așa mai departe, lucruri foarte importante pentru noi„, a spus Klaus Iohannis.

   La fel, el a precizat că nimeni dintre cele 27 de state membre UE nu va purta negocieri separate cu Marea Britanie:Uniunea este importantă și vom negocia doar împreună, nu vom negocia separat și nu vom negocia sectorial. Se va negocia totul la pachet de către echipa stabilită de noi. Această uniune este deosebit de importantă și va da greutate negocierilor din partea noastră, care credem că pot fi duse la un bun sfârșit„.(foto: presidency.ro)

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS