Press "Enter" to skip to content

Iohannis anulează ideea Ţinutului Secuiesc: „Autonomia pe criterii etnice nu este de dorit”

   „Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în așa fel încât să ducă la modernizarea administrației, pentru a fi mai eficientă în interesul cetățeanului, și dacă duce la crearea de noi locuri de muncă prin creștere economică. Autonomia locală și regională, așa cum tocmai le-am descris, ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la Miercurea Ciuc.

   Şeful statului a participat la dezbaterea „Coerență și transparență – exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna”, cu reprezentanții administrației publice locale din județele Harghita și Covasna, unde a ţinut o alocuţiune. În cadrul acesteia, el a spus că doar prin dialog și printr-un parteneriat autentic – nu unul mimat – între reprezentanții de la centru și cei locali, pot fi găsite cele mai bune soluții la dificultățile pe care le întâmpină cei din Covasna şi Harghita. .

   „Din păcate însă, de prea multe ori, realitățile din județele dumneavoastră, locuite în majoritate de maghiari, sunt interpretate, de o parte sau de alta, într-o manieră care dezbină, care nu face decât să accentueze diferențele și să promoveze ostilitatea. Intoleranța, respingerea celor de altă etnie, indiferent dacă sunt practicate de reprezentanți ai minorităților sau ai majorității, sunt căi sigure pentru blocarea evoluției atât a comunităților, cât și a țării în ansamblu”, a spus Iohannis, adăugând că „la fel cum izolarea acestor comunități nu este de natură să favorizeze progresul. Dimpotrivă, tocmai participarea la viața publică a întregii societăți este cea care conduce la o mai bună apărare a intereselor legitime ale acestor comunități”.

   El a reiterat faptul că Judeţele Harghita şi Covasna au un potenţial de dezvoltare deosebit şi că sunt foarte multe sectoare şi domenii de activitate în care merită investit, că zona este bogată în monumente istorice, staţiuni balneoclimaterice de importanţă naţională sau rezerve de ape minerale care merită exploatate. „Este evident că turismul are un potențial deosebit în această regiune, și tocmai de aceea reprezentanţii autorităţilor publice locale trebuie să se implice și mai mult în valorificarea acestui sector”, a mai spus Iohannis.

   Iohannis şi-a mai manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că tinerii din zonă nu vorbesc bine limba română. „Este o problemă care trebuie depășită, pentru că doar astfel putem conviețui în armonie, dar și pentru că doar așa le putem asigura acestor tineri un viitor. Maghiarii bine educați au dreptul la șansa de a-și construi o carieră, fiind capabili să lucreze și aici, dar și la București sau în orice altă parte a țării. De aceea, reprezentanții comunității maghiare și ai Ministerului Educației trebuie să se așeze la masa dialogului și să găsească urgent soluțiile cele mai bune. Să nu îi privăm pe copiii și pe tinerii maghiari de aceste oportunități, să nu le limităm viitorul din cauza unor concepții care țin uneori prea mult de politicianism și prea puțin de oameni”, a mai spus Klaus Iohannis. (foto: presidency.ro)

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO