Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

INVESTIGATII PENTRU O TOAMNA FARA GRIJI

in Sanatate de

Momentele de rascruce intre anotimpuri nu pica bine organismului firav. Un punct vulnerabil de exista, intreaga constructie are de suferit. Iar acum totul se accentueaza, asa ca n-ar fi rau sa faci niste analize.

Simti sau nu vreo durere, in sezonul autumnal trebuie sa-ti faci timp pentru a-ti verifica starea de sanatate. E un moment propice sa capeti un plus de optimism, daca rezultatele sunt bune. Dupa zicala potrivit careia “paza buna trece primejdia rea”, cateva teste n-au cum sa-ti dauneze.

DOAMNA TOAMNA FACE FITE

Toamna, raul latent din organism se accentueaza. Acum e posibil sa devina vizibile sau sa se declanseze si eventualele boli luate din vacanta. Stres, mese dezechilibrate, tulburari de somn, toate sunt situatii cu care se confrunta multi dintre noi odata cu revenirea la serviciu, dupa concediu. Prin urmare, n-ar fi rau sa treci pragul unui cabinet medical in aceasta perioada.

5 TESTE OBIGATORII

1 Un “of” la inimioara?

Despovareaza-ti trupul si sufletul de stres, caci, mai ales la femeile trecute de 50 de ani, prezenta depresiei se asociaza cu riscul crescut de deces cauzat de bolile inimii! Daca te simti depresiva, se impune sa treci pragul cardiologului si, de ce nu, sa apelezi la sfatul de specialitate al unui psihiatru sau psihoterapeut.

2 Daca oasele scartaie

Cea mai frecventa modalitate de depistare a afectiunilor articulare este radiologia. Pentru cercetari mai amanuntite se apeleaza la CT si RMN. In cazul depistarii artrozei, tratamentul se imparte in 3 etape, in functie de gravitatea bolii: masuri non-farmacologice, terapie medicamentoasa sau tratament chirurgical.

3 Ecograful vede ce trebuie

Durerile de burta, oboseala, crampele menstruale si balonarea sunt usor de ignorant. Insa pot fi si semne ale unor boli ascunse, precum endometrioza, boala cauzata de aparitia unor tumori benigne in tesutul uterin, de care sufera ca 3 din 10 femei. O ecografie abdominala si pelvina iti poate spune care e starea organelor interne.

4 Verifica tractul digestiv

Constipatie? Arsuri? Gastrita da mari batai de cap toamna. Daca va fi cazul, medicul iti va recomanda o endoscopies au o colonoscopie. Helicobacter Pylori este o bacterie cu care “traiesc” jumatate dintre oameni. Insa doar in anumite conditii poate duce la ulcer. In cazul in care medicul suspecteaza infectia, va poate recomanda testul de respiratie la uree marcata sa INFAI, total neinvaziv. Are o acuratete de 98%, unica pe piata. Cu videocapsula endoscopica, se pot depista afectiuni precum cancerul de colon, polipi, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale. Testele medicale anuale nu trebuie amanate. Chiar si cele mai grave afectiuni digestive, depistate in stadii incipiente, pot fi tratate.

5 Inspecteaza feminitatea

Cancerul de col si de san fac ravagii. Si asta pentru ca de evita ginecologul. Dar nu esti constienta de riscuri, nu-i asa? Fa-ti o programare pentru un consult ginecologic complet, care sa includa mamografie, test Babes Papanicolau, colposcopie, daca e cazul, si ale analize recomandate de medicul specialist. 

Ultimile din

Mergi la SUS