Părintele Paisie Aghioritul, pe numele de mirean Arsenie Eznepidis, s-a născut în data de 25 iulie 1924, la Farasa Capadociei – Asia Mică.
În anul 1953 ajunge la Sfântul Munte Athos și rămâne în acest loc sfânt definitiv, până pe 12 iulie 1994 când a fost chemat la cele veșnice.
Părintele Paisie a fost un om simplu, dar în același timp un om care a adunat în el chipul apostolului, al teologului, al omului duhovnicesc, într-un cuvânt a adunat în el chipul părintelui.
Ce spunea cuviosului Paisie Aghioritul:
Cu cine ne asemănăm? Cu musca sau cu albina?
Unii oameni îmi spun că sunt indignați de faptul că există multe lucruri greșite în Biserică. Atunci eu le spun să întrebe o muscă: „Sunt flori în apropiere?”, iar ea le va răspunde: „Nu știu dacă sunt flori, dar acolo în mormanul acela de gunoi poți găsi toată mizeria pe care o vrei”. Și va începe să îți înșiruiască toate locurile murdare pe unde a fost.
Dar dacă întrebi o albină: „Ai văzut vreun coș de gunoi prin zonă?”, ea îți va răspunde: „Coș de gunoi? Nu, n-am văzut niciunul, pe aici e plin de flori parfumate”. Și va începe să îți înșiruiască toate florile din grădină sau de pe pajiște.
Vedeți voi, musca nu știe decât unde este mizeria, în timp ce albina știe unde se găsesc irișii sau zambilele.
Iar eu am realizat că unii oameni sunt asemenea muștelor, iar alții asemeni albinelor. Cei care se aseamănă cu muștele, găsesc răul în orice și sunt preocupați de el. Aceștia nu văd binele din jurul lor. Dar cei ce se aseamănă cu albinele, nu văd decât bine, oriunde s-ar uita.
Oamenii limitați gândesc și privesc totul într-o manieră greșită, în timp ce aceia care au gânduri pozitive, orice ar vedea, orice li s-ar spune, vor gândi într-o manieră optimistă.
Toate învățăturile lăsate de Părintele Paisie au ajuns la sufletele credincioșilor. Ce zici cititorule? Cât adevăr se regăsește în această învățătura a cuviosului?