Intuiția – este cea mai înaltă formă de inteligență! “Mintea intuitivă este un dar sacru, iar mintea rațională este un servitor credincios. Am creat o societate care onorează servitorul și uită darul. “

in Diverse de

Intuiția, în opinia lui Gerd Gigerenzer, director la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană, – nu este atât abilitatea de a “ști” răspunsul corect, cât înțelegerea instinctivă care informații nu au importanță și astfel să fie ignorate.

Gigerenzer, autorul cărții “Gut Feelings: The Intelligence of the Unconscious“, se consideră a fi un om intuitiv și rațional, în același timp:

“În munca mea științifică, uneori am premoniții. Nu pot explica întotdeauna de ce cred că o abordare sau alta este corectă, dar am încredere în aceste sentimente. În plus, am ocazia să testez aceste premoniții și semnificația lor.

Iar în viața mea personală mă bazez pe instinct. De exemplu, când am cunoscut-o pe soția mea, nu făcusem niciun fel de calcule. Cum de altfel nici ea. ”

Vă spun asta pentru că recent, un cititor mi-a pus o întrebare neașteptată:

”Cum rămâne cu intuiția? Nu a fost niciodată catalogată drept o formă de inteligență, dar credeți că putem spune despre cineva care are o intuiție grozavă, că e mai inteligent?”

Instinctiv aș vrea să fiu de acord, în special atunci când vorbim despre oamenii care sunt deja curioși din punct de vedere intelectual, implicați serios în căutarea cunoștințelor și dispuși să-și provoace propriile ipoteze. Explic mai simplu: dacă tu stai pe scaun și te bazezi pe intuiția ta, nu-ți vei influența în niciun fel inteligența. Însă dacă te aprofundezi într-un subiect și studiezi numeroase aspecte, atunci îți aplici intelectul, când intuiția îți sugerează la ce trebuie (sau nu trebuie) să acorzi atenție.

Eu, de fapt cred în puterea intuiției disciplinate. Nu fiți leneși, folosiți-vă creierul, înaintați argumente logice – și vă voi trata intuiția cu respect. Dar dacă vă legănați într-un hamac și doriți să mă bazez pe intuiția voastră, îmi rezerv dreptul de a pleca fără să-mi iau rămas bun. Spun acest lucru din propria experiență: cu cât fac mai multă cercetare, cu atât mai bine îmi funcționează intuiția.

Albert Einstein adesea spunea: “Mintea intuitivă este un dar sacru, iar mintea rațională este un servitor credincios. Am creat o societate care onorează servitorul și uită darul. “

Se întâmplă că cererile corporative, gândirea în grup sau dorința de a obține un anumit rezultat forțează mintea voastră rațională să meargă în direcția greșită. În astfel de momente, salvarea se află tocmai în intuiție. “Sentimentul neplăcut” care te roade, este intuiția ta care îți spune că indiferent cât de mult încerci să te autoconvingi, oricum ești pe drumul greșit. Oamenii inteligenți ascultă astfel de sentimente. Iar cei mai inteligenți dintre noi – acei oameni care fac pași uriași înainte – în mare parte, sunt datori puterii intuiției.