Intr-un sat din Vaslui, din 3000 de locuitori, 800 au pensii de handicap. Cat ar costa sa obtii unul

in ExtraNews de

Ancheta intr-o comuna din Vaslui dupa ce satenii s-ar fi plans autoritatilor ca sunt prea multe persoane care incaseaza nejustificat pensii de handicap.

Localnicii din comuna Dumesti afirma ca zeci de oameni ar incasa nemeritat sute de lei lunar, fiind trecuti in acte drept bolnavi grav. Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala Vaslui a audiat 8 persoane, si urmeaza sa stabileasca in zilele urmatoare daca s-a incalcat legea sau nu.

Localnicii din Dumesti spun ca dosarele pentru pensiile de handicap ale satenilor ar fi fost facute in complicitate cu doua angajate ale dispensarului comunal. Acestea ar fi cerut pensii de gradul I si II membrilor familiei dar si altor sateni care ar fi platit circa 1.000 de lei pentru a obtine actele potrivite.

„Toata lumea stie ca sunt la 3000 de oameni 800 si ceva de ajutoare sociale, stiti ca sunt peste 100 de afaceri de genul asta”, spune localnic. “Eu nu inteleg de ce medicii se manjesc cu asa ceva…cat poate sa-i dea un prapadit de asta cand ii face dosarul? 1000 de lei?! Merita?!”

Oamenii din sat stiu foarte bine cine incaseaza nemeritat banii din ajutoarele de handicap, insa pentru ca multi sunt rude intre ei, pastreaza tacerea. Nu se feresc insa sa spuna si cat bani costa un dosar fictiv de handicap. „De la medicul de familie porneste tot, dincolo la Vaslui, la comisie… care are bani… Costa cam 6-7-8 milioane, depinde cati is in casa…” spune un barbat din Dumesti.

Un alt barbat spune ca in realitate, in localitate sunt 3 sau 4 nevazatori. Asa ca, timp de cateva ore angajatii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala au facut anchete la domiciliile celor banuiti ca incaseaza bani ilegal de la stat. In cazul in care ancheta va arata ca exista sateni care au incasat bani ilegal, acestia vor trebui sa restituie sumele si atat ei, cat si cei care i-au ajutat, vor fi trasi la raspundere penala. Realateaza Stirileprotv.ro