Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ÎNTÂMPLĂRILE CARE DEPĂȘESC LEGILE FIRII POT FI EXPLICATE?

in Curiozitati de

Cartea Sfanta abunda de astfel de intamplari, de la traversarea Marii Rosii de Moise si ai lui pana transformarea apei in vin, de la soarele oprit in loc la cererea lui Iosua pana la hranirea unei multimi cu cinci paini si doi pesti. Multe dintre aceste intamplari minunate raman…minunate. Dar exista cateva care ar putea fi explicate cu ajutorul informatiilor de astazi, fara a stirbi in vreun fel valorile crestinismului.

MOISE A DESPICAT APELE

Cand evreii condusi de Moise au plecat din Egipt spre Tara Sfanta, au traversat Marea Rosie ca si cum ar fi uscat. Pentru ca Moise a facut o minune si a despicat apele. Pare o minune, dar este foarte posibil sa fi fost pur si simplu un fenomen natural. Evreii ar fi traversat atunci Marea Rosie prin partea de nord a ei, prin actualul Golf Suedez. Aici, in timpul refluxului, apa se retrage complet, creand practic un drum destul de lat si aproape uscat, tocmai bun pentru ca oamenii sa poata trece pe partea cealalta. Refluxul si, evident, calea de acces dureaza cateva ore, apoi apa se intoarce brusc. Cele cateva ore au fost suficiente pentru ca poporul lui Israel sa traverseze marea.

Iar Moise si-a intins mana sa asupra marii si a alungat Domnul marea toata noaptea cu vant puternic de la rasarit si s-a facut marea uscat, ca s-au despartit apele. Si au intrat fiii lui Israel prin mijlocul marii, mergand ca pe uscat, iar apele le erau perete, la dreapta sila stanga lor. (Iesirea 14, 21-22)

PESTII SI PAINILE

Una dintre cele mai spectaculoase minuni ale lui Iisus Hristos a fost inmultirea painilor. Atunci cand, inconjurat fiind de discipoli si curiosi – mii de oameni – , a reusit sa-i sature numai cu cinci paini si doi pesti. Cum ar putea face cineva asa ceva? Ce explicatie sa gasesti, alta decat o minune? Ei bine, a fost gasita. Oamenii aceia care il urmau pe Iisus mergeau zile intregi. Imposibil sa nu fi plecat cu provizii de acasa, mai ales ca erau multe familii, multe mame cu copii. In momentul in care ucenicii i-au spus Invatatorului ca oamenilor le e foame, aceia nu se incumetau sa-si scoata proviziile, sa nu fie nevoiti sa imparta. Dar cand au vazut ca Iisus si ucenicii impart si putinul pe care-l aveau, au scos proviziile. Tot o minunea fost si asta, spun exegetii Bibliei, faptul ca, prin puterea exemplului, Iisus i-a facut pe oameni mai buni.

Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba si luand acele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii, multimilor. Si au mancat toti si s-au saturat si au strans ramasitele de faramituri, douasprezece coasuri pline. (Matei 14, 19-20)

VOCEA LUI DUMNEZEU

Inainte de a primi Tablele legii, inainte de a pleca in Egipt, Moise a avut o intalnire cu Insusi Dumnezeu. Pastea oile socrului sau, cand a auzit o voce ca din senin. Un moment crucial in Vechiul Testament! Fizicianul norvegian Dag Kristian Dysthe, de pilda, a studiat ani de zile combustia spontana a materialelor organice si a ajuns la concluzia ca astfel de evenimente se intampla in lumea reala, in anumite conditii de clima, uscaciune, caldura. Benny Shannon, profesor in Ierusalim, presupune ca Moise, asemenea tuturor preotilor sau slujitorilor diferitelor culte din vremea respectiva, lua un halucinogen local, produs din frunze de ayahuasca, planta care se gasea in Desertul Sinai. De aici, vocea lui Dumnezeu.

Iar acolo i S-a aratat ingerul Domnului intr-o para de foc, ce iesea dintr-un rug; si a vazut ca rugul ardea, dar nu se mistuia. Atunci Moise si-a zis: “Ma duc sa vad aceasta aratare minunata: ca rugul nu se mistuieste”. Iar daca a vazut Domnul ca se apropie sa priveasca, a strigat la el Domnul din rug si a zis: “Moise! Moise!” (Iesirea 3, 2-5)

SOARELE CARE A STAT IN LOC

In ziua aceea in care Dumnezeu a dat pe Amorei in mainile lui Israel sic and i-a batut la Ghibeon si au fost zdrobiti inaintea fetei fiilor lui Israel, a strigat Iosua catre Domnul si a zis inaintea Israelitilor: “Stai, soare, deasupra Ghibeonului, si tu luna, apreste-te deasupra vaii Aialon!” Si s-a oprit soarele si luna a stat pana ce Dumnezeu a facut izbanda asupra vrajmasilor lor. Oare nu de aceea se scrie in Cartea Dreptului: “Soarele a stat in mijlocul cerului si nu s-a grabit catre asfintit aproape toata ziua”. Si n-a mai fost nici inainte, nici dupa aceea o astfel de zi in care Domnul sa asculte asa glasul omului, ca Domnul lupta pentru Israel. (Iosua 10, 12-14)

Acest fragment a fost folosit in Evul Mediu pentru a demonstra ca pamantul se invarteste in jurul soarelui, dar niciodata n-a fost explicate stintific “pauza” facuta de soare pana la asfintit. Cu exceptia unei speculatii: luptatorii erau atat de bucurosi de victorie, incat li s-a parut ca timpul s-a aprit in loc!     

Ultimile din

Mergi la SUS