Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Inspectorii ANSVSA au depistat aproape 20 de tone de dovlecei contaminați cu pesticide

in Extern de

Inspectorii Autorităţii Naţionale Santitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au depistat aproape 20 de tone de dovlecei contaminaţi cu reziduuri de pesticide, dintr-un transport provenit din Turcia, arată un comunicat transmis luni de instituţie.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, conform procedurilor, întregul lot de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare în data de 13 aprilie relateaza mediafax.ro

„Săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorităţii au prelevat probe din legume şi fructe provenite din ţări terţe, dintr-un depozit din judeţul Ilfov. Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidenţă o depăşire a limitei maxime admise pentru substanţa Metalaxil-M şi nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum”, potrivit comunicatului.

Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.

„Supravegherea şi controlul acestor substanţe se realizează prin prelevarea de probe şi analizarea acestora în cadrul laboratoarelor judeţene şi a Laboratorului Naţional de Referinţă din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti”, spun reprezentanţii autorităţii.

Metalaxilul este o substanţă folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume şi fructe. Are o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi şi piele.

Mergi la SUS