Press "Enter" to skip to content

Inima îți bate în gât, ai fibrilații? Află de ce, pentru că nu e glumă

Vi s-a întâmplat vreodată să vă simțiți obosit și inima să vă bată cu putere? De cele mai multe ori aceste lucruri nu reprezintă o problemă de sănătate. Uneori însă, acestea pot fi simptomele unor probleme cardiace pe care trebuie să le luați în serios. În acest articol vă invităm să aflați mai multe despre aritmiile cardiace.

Ce sunt aritmiile cardiace?

Se poate să fi făcut până acum o electrocardiogramă, ocazie cu care ați văzut probabil reprezentarea grafică a activității electrice a inimii, iar un specialist v-a evaluat durata ciclului cardiac și funcționarea generală a impulsului electric al inimii.Medicul vă poate spune dacă aritmiile cardiace cu care vă confruntați afectează ușor sau serios ritmul cardiac normal și dacă pot duce în timp la alterarea acestuia.

Aritmiile cardiace: tipuri

  • Bradicardia sinusală.Se poate vorbi despre aceasta atunci când ritmul inimii dumneavoastră este puțin mai lent decât în mod normal. De obicei nu este o problemă foarte gravă și poate fi determinată de anumite medicamente.
  • Fibrilația ventriculară.Aritmiile de acest tip presupun o activitate electrică anormală a inimii, extrem de periculoasă. Este nevoie de intervenție medicală imediată. Această problemă apare de multe ori la persoanele tinere care fac exerciții solicitante sau sport și poate provoca moartea. Este o problemă foarte neplăcută și gravă. Singurul indiciu că sunteți predispus la aritmiile cardiace de acest tip este prezența acestora în cadrul familiei sau predispoziția genetică.
  • Sindromul congenital QT lung.Aceasta este o altă boală moștenită ce presupune momente scurte și bruște de tahicardie și ocazional pierderea cunoștinței.
  • Fibrilația atrială.Aproximativ 50 % dintre pacienții care suferă de această afecțiune pot trece de la o stare normală la o aritmie bruscă și violentă, cu puține simptome premergătoare atacului. Singurul tratament pentru aceasta este un stimulator cardiac.
  • Tahicardia supraventriculară paroxistică (TPSV).Aritmiile de acest fel apar de obicei după exerciții fizice intense. Pot dura de la câteva minute până la câteva ore, după care dispar. Sunt însoțite de o durere ascuțită în piept și pot fi identificate în timpul copilăriei ca o anomalie a mușchiului inimii. Prin urmare, controalele regulate sunt importante.

Aritmiile cardiace: simptome

Acordați atenție următoarelor simptome ce pot indica faptul că suferiți de una dintre aritmiile cardiace enumerate mai sus. Nu uitați că orice simptom – indiferent cât de slab – ar trebui să vă determine să vă adresați medicului dumneavoastră:

  • Palpitațiile.Acestea reprezintă cel mai frecvent simptom al aritmiilor cardiace. Pot apărea după ce ați făcut sport sau când sunteți în stare de repaus fără a le provoca. Atenție – uneori nu le veți simți în piept, ci mai degrabă în gât. Este important de menționat acest lucru.
  • Amețelile.Acest simptom apare foarte frecvent după efort fizic. Puteți avea un ritm cardiac accelerat, apoi amețeli, urmate de o pierdere a cunoștinței.
  • Dispneea sau oboseala. Puteți simți nevoia de a respira profund după ce ați făcut unele exerciții, chiar dacă nu sunt foarte solicitante. Simțiți o sudoare rece și aveți senzația de epuizare. Capul vi se învârte și aveți senzația de pompare puternică în piept – sau în gât. Acesta este un simptom foarte serios. Nu uitați să i-l semnalați medicului dumneavoastră.
  • Insuficiența cardiacă. Este un simptom foarte grav. Dacă suferiți de insuficiență cardiacă, cel mai probabil veți ajunge la spital cu senzația că nu puteți respira. Veți fi în pragul colapsului și veți avea nevoie de asistență medicală imediată.
  • Apare atunci când creierul nu primește suficient sânge și duce imediat la leșin. Este posibil să vă reveniți rapid și să nu îi acordați prea mare importanță. Nu uitați însă că orice leșin are o cauză și este necesar să vă informați medicul despre acest lucru, chiar dacă vă simțiți foarte bine.

Cum să aveți grijă de inima dumneavoastră

Probabil știți deja că cele mai multe afecțiuni ale inimii, printre care și aritmiile cardiace, sunt cauzate de factori genetici sau chiar de leziuni suferite în timpul nașterii. Dar, de asemenea, trebuie să ne amintim că 60% dintre decesele survenite din cauza problemelor cardiace pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos. Urmați aceste sfaturi:

  1. Țineți sub control greutatea

Încercați întotdeauna să vă mențineți o greutate normală și nu deveniți obez.

  1. Păstrați o alimentație echilibrată

Acest lucru înseamnă să consumați mai mult pește, carne slabă, nuci, acizi grași omega 3 și 6, ulei de măsline, fructe, legume, etc.

  1. Controlați-vă colesterolul

Este foarte important, pentru că nu există nimic mai periculos pentru deteriorarea venelor și arterelor dumneavoastră decât un nivel de colesterol ridicat.

  1. Dormiți suficient

Pentru a fi sănătos, dormiți între 7 și 8 ore pe noapte.

  1. Faceți exerciții fizice de nivel mediu cu regularitate

Încercați să petreceți cât mai mult timp în aer liber, mergeți cât mai mult pe jos în fiecare zi, plimbați-vă cu rolele sau cu bicicleta. Veți avea artere sănătoase, iar valoarea tensiunii arteriale va scădea.

  1. Reduceți stresul și anxietatea

Aveți grijă de starea dumneavoastră emoțională și încercați să evitați tensiunile șigrijile zilnice. Spuneți da unui stil de viață sănătos, bucurați-vă de timpul petrecut cu prietenii și familia și de toate lucrurile mărunte din viață. Inima dumneavoastră vă va mulțumi!

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO