Asa cum am mai spus, din pacate, sarcina nu te protejeaza de infectii (mai usoare sau mai severe) si in anumite cazuri, o astfel de infectie lasata netratata, poate semnifica mari riscuri pentru tine sau pentru copil.
Cum, insa, in zilele noastre exista mai multe medicamente disponibile ce pot fi folosite si de femeia gravida, majoritatea infectiilor aparute pe perioada sarcinii pot fi tratate cu succes.
Dintre antibiotice, printre cele care pot fi administrate fara probleme in sarcina se numara: Penicilinele, Cefalosporinele, Clindamicina, „Eritromicinele” (Macrolide – cu exceptia Claritromicinei), Azitromicina. Dintre antituberculoase este permis Etambutolul (uneori si Izoniazida).
In orice caz, nu lua nici un antibiotic decat sub atenta supraveghere a medicului curant.
Am guturai
Pentru a te simti mai bine, poti incerca urmatoarele:
- Fa gargara cu apa sarata (o lingurita de sare dizolvata intr-o jumatate de cana de apa calda) de doua-trei ori pe zi – ajuta la eliminarea mucusului din gat si alina durerea moderata de gat.
- Bea lichide (apa in special) – minim doi litri pe zi.
- Tusea poate fi ameliorata cu o lingurita de miere si cateva picaturi de suc de lamaie. }ine mierea in gura pana se lichefiaza, apoi inghite. Daca tusea te scoala din somn sau iti provoaca varsaturi, mergi la medic.
- Poti lua paracetamol daca ai dureri, insa nu mai mult de cinci-sase tablete in 24 de ore.
- Masoara-ti temperatura de doua ori pe zi. Daca depaseste 38sC, mergi la doctor.
- Odihneste-te cat poti de mult.
Ma doare capul!
Ce poti face: asigura-te ca nu este de vina unul dintre urmatorii factori ce pot declansa o durere de cap: oboseala, hipoglicemia (daca nu mananci regulat), alcoolul si tutunul.
Nu uita ca fumatul si consumul de alcool pot avea efecte severe asupra sanatatii copilasului tau. Asadar, daca nu ai facut-o pana acum, nu e prea tarziu sa renunti.
Daca durerea nu se datoreaza celor de mai sus, atunci incearca sa aplici pe frunte o compresa inmuiata in apa rece si stai intinsa pe pat intr-o camera linistita si intunecoasa pana iti trece. Un masaj al tamplelor poate fi si el de folos.
Daca nu trece: pentru durerea aparuta in timpul sarcinii, analgezicul de baza este paracetamolul, fara sa abuzezi, insa.
Antiinflamatoarele nesteroidiene, precum ibuprofenul, sunt, in general, considerate sigure in sarcina inainte de trimestrul III (dupa 32 de saptamani se pare ca afecteaza circulatia sanguina si functionalitatea rinichilor la fat). Pentru a sta insa complet linistita, nu uita sa-ti intrebi medicul inainte de a lua orice fel de medicament.
Daca nici paracetamolul nu-ti este de ajutor, suna-ti doctorul! Exista si anumite semnale de alarma care trebuie sa te trimita urgent la medic si anume:
– Daca durerea apare dimineata, imediat ce te-ai trezit, sau daca durerea te scoala din somn;
– Daca este insotita de tulburari de vedere, amorteala sau senzatie de slabiciune;
– Daca durerea este severa si diferita de orice durere de cap pe care ai avut-o pana atunci;
– Daca stii ca ai hipertensiune arteriala si durerea nu cedeaza la paracetamol.
Impotriva constipatiei
- bea mai mult de trei litri de lichide (fara cofeina) zilnic.
- mananca multe alimente bogate in fibre: fructe, legume, cereale etc.
- incearca sa faci miscare zilnic – exercitii speciale pentru gravide sau plimbari usoare
- daca nu te ajuta nimic, poti incerca si un supozitor cu glicerina, dar nimic altceva. Nu lua laxative inainte de a-ti consulta medicul!