Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Incredibil! Medicii din CANADA pedepsiti drastic daca refuza eutanasierea semenilor lor

in Extern de

O stire de la inceputul lunii, din Canada, unde eutanasia a fost dezincriminata si decretata un drept fundamental al omului in 2015 de Tribunalul Suprem Canadian. Ca urmare a acelei decizii, Parlamentul canadian a adoptat o lege care a legalizat eutanasia. Pacientii insa s-au lovit de o problema majora: numarul in crestere de medici canadieni care, din motive de constiinta, refuza sa eutanasieze pacienti.

Riposta statului canadian a fost rapida si radicala: pedepseste, la fel ca Suedia, oamenii de buna credinta care refuza sa ucida pe semenii lor. Printre altele, a fost pusa la dispozitia publicului o linie telefonica speciala unde pacientii pot face plingeri impotriva medicilor care refuza sa eutanasieze pacienti. Medicii pot si ei sa faca plingeri similare impotriva colegilor lor care refuza sa eutanasieze pacientii la cerere.

Proiectul de lege a fost aprobat in Senatul canadian cu 44 voturi pentru si 28 impotriva. Joi, camera inferioara a parlamentului aprobase proiectul cu 190 voturi pentru si 108 contra.

Termenul limita stabilit de Tribunalul Suprem pentru ca parlamentul sa aprobe o noua lege s-a implinit pe 7 iunie fara ca legislativul canadian sa reuseasca sa ajunga la un acord asupra textului.

Tribunalul Suprem a semnalat, in sentinta sa, ca eutanasia ar trebui sa fie disponibila oricarei persoane aflate intr-o „conditie medicala dureroasa si iremediabila”.

Ministrii canadieni ai Justitiei si Sanatatii au precizat, intr-un comunicat comun, ca noua lege „echilibrul adecvat intre autonomia personala pentru cei care cauta moartea asistata medicamentos si protectia celor vulnerabili”.

Concret, solicitarea Tribunalului Suprem a fost aceea ca legea să fie redactată în aşa fel încât să permită oricărei persoane aflate „într-o stare medicală dureroasă şi iremediabilă ” să ceară să fie eutanasiată. Proiectul prezentat de guvernul canadian şi aprobat vineri a limitat, însă, accesul la moartea asistată doar la bolnavii aflaţi în fază terminală.

Ca explicaţie, miniştrii canadieni ai Sănătăţii şi Justiţiei au arătat, într-un comunicat de presă exprimând o poziţie comună, că această iniţiativă care tocmai a devenit lege este de natură să garanteze „echilibrul corespunzător între autonomia personală a celor care au nevoie de moartea asistată medicamentos şi protecţia celor vulnerabili”. SURSA

Mergi la SUS