Românii în vârstă de cel puțin 55-60 de ani își amintesc de faptul că în anul 1968, în luna noiembrie, noaptea, treceau prin București spre granița de est a României, trupe, tancuri si alte utilaje cu tehnică militară.
Populația era speriată, erau bănuieli. Armata română fusese comasată la granița de est. Avea informații că se pregătea invazia sovieticilor.
Gestul lui Ceaușescu de a se opune URSS-ului in problema invadării Cehoslovaciei nu a fost pe placul sovieticilor.
Serviciile noastre cunoșteau si data precisă a invaziei: 22 noiembrie, ora 4 dimineața.
In august 1968 rușii lansaseră operațiunea “Dunărea”, prin care se urmărea invadarea Cehoslovaciei. Ceaușescu, prin discursul lui din 21 August a fost împotriva invadării. Occidentul i-a apreciat gestul. Rapoartele CIA-ului făcute publice în anul 2001 menționau o posibilă invadare a României de către ruși 3 luni mai târziu, in ziua de 22 Noiembrie 1968.
Într-un pasaj al raportului se preciza: „Sovieticii probabil își permit sa joace un joc al așteptării cu românii ca să vadă dacă aceștia au tras vreo învățătură din invadarea Cehoslovaciei…si daca or să fie vizibil cooperanți în afacerile Pactului de la Varșovia.”
Unul dintre puținele lucruri pe care le-a putut face Ceaușescu la vremea respectivă, pentru a contracara invazia, a fost să înființeze Gărzile Patriotice.
Odată cu instalarea la putere a lui Nicolae Ceauşescu, politica de autonomie a Securităţii româneşti faţă de serviciile secrete sovietice a început să se manifeste puternic.
În primăvara anului 1965 erau „demascaţi“ câţiva ofiţeri ai Armatei Române cu activitate în slujba serviciilor de spionaj sovietice. Li s-a cerut să întrerupă orice legătură cu acestea.
https://youtu.be/MpL8U-A_-lE
Sursa: radardemedia.ro