Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

În timp ce o țară întreagă își plânge regele, coaliția PSD-ALDE muncește din greu să distrugă Codul Penal și Codul de Procedură Penală cu amendamente „curajoase” care susțin infractorii și infracționalitatea

in ExtraNews/Politic

Sub pretextul unei directive europene care vorbește despre prezumția de nevinovăție, o mare grabă a cuprins zilele acestea coaliția PSD-ALDE care vrea să modifice codurile penale, astfel încât politicienii și funcționarii corupți să nu mai fie arestați preventiv, iar martorii mincinoși să nu mai fie pedepsiți.
De o mare gravitate este faptul că probele descoperite întâmplător de procurori, care nu au legătură cu dosarul anchetat și nu au constituit scopul percheziției, vor trebui distruse și nu se vor mai transforma în dovezi.

O propunere la fel de controversată, denumită de opoziție „ancheta cu zurgălăi” îi obligă pe procurori să avertizeze suspectul că este cercetat și el are astfel dreptul să afle cum este investigat și ce probe se adună împotriva lui. Orice probă strânsă fără respectarea acestor obligații va fi anulată de instanță.
Politicienii nu vor să își mai vadă colegii suspectați de fapte de corupție arestați preventiv, așa că modifică legea. Doar cei bănuiți că au comis infracțiuni cu violență mai pot fi trimiși după gratii preventiv câte 30 de zile. Aleșii doresc să cenzureze cât mai mult informațiile publice din dosare, precum și prezentarea persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe.

Un alt amendament propus și aspru criticat deja, deoarece ar putea duce la intimidarea martorilor, prevede că audierea acestora se va face în prezența inculpatului.

O altă „îmbunătățire” adusă Codului Penal este că un procuror nu mai poate folosi ca până acum informațiile obținute la perchezițiile informatice, dacă probele nu au legătură cu infracțiunea pentru care se realizează urmărirea penală. Anchetatorii nu numai că nu mai pot deschide un nou dosar penal, ba chiar sunt obligați să distrugă dovezile care nu au legătură cu ancheta.

Senatorul USR, George-Edward Dircă: „Practic, datele informatice din dosarul Tel Drum care îl vizează pe Dragnea nu mai pot fi folosite, parchetul fiind obligat să le șteargă în totalitate, ca și când nu le-ar fi găsit niciodată.”

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA a declarat că aceste amendamente pot duce la închiderea DNA-ului deoarece se reduce capacitatea procurorilor de a dovedi infracțiunile.
Președintele României, Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles a spus: „Poate vă amintiți că din capul locului mi-am exprimat scepticismul în privința acestor modificări, care mie mi se par prea ample și făcute la prea mare viteză. Eu nu pot decât să recomand Parlamentului să abordeze cu maximă răspundere aceste modificări legislative, fiindcă ele vor avea efecte pe termen lung.”
„Aceste propuneri sunt de o gravitate inimaginabilă. Dacă ar fi adoptate aceste propuneri, practic s-ar închide foarte multe dosare…” a declarat deputatul USL, Stelian Ion.

În timp ce ei își asigură viitorul, noi ne plângem trecutul.

 

Loading...

Ultimile din

Privacy Policy Settings

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul? Inchide aici ↗↗↗
Mergi la SUS