În martie se aleg babele… Iată ce babă ai, în funcție de ziua nașterii. Vezi ce semnificație are! Așa îți va merge tot ANUL

in Diverse de

Babele de martie sunt asociate in folclorul romanesc cu legenda Babei Dochia. Potrivit traditiei, primele noua zile ale lui martie sunt considerate babe, iar alegerea uneia dintre ele iti poate oferi indicii pretioase ale viitorului care te asteapta in anul respectiv.

Ce trebuie sa stii despre mitul babelor de martie

Acest obicei popular spune ca femeile trebuie sa isi aleaga o baba, adica o zi din perioada 1-9 martie, primele zile de primavara.

In functie de cum va fi vremea in ziua respectiva, asa ii va merge si ei tot anul. Zilele senine si calduroase reprezinta fericirea, norocul, belsugul si implinirile, iar cele mohorate si friguroase semnifica neimplinirile, tristetea, dezamagirile si saracia.

Vei afla putin mai tarziu cum se aleg babele si prin ce metode poti afla cum iti va merge pana la inceputul primaverii urmatoare, scrie romaniatv.net

Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase, insa cea mai populara dintre ele vorbeste despre existenta unei nurori care este supusa la tot felul de lucruri nu grele, ci imposibile.

Ultima a presupus ca ea sa spele un ghem de lana neagra pana devine alba. Ajutata de Iisus, fata reuseste sa indeplineasca aceasta cerinta a Babei Dochia. Intoarsa acasa, din pacate, ea nu este primita cu bucurie.

Mai mult de atat, batrana este si mai nervoasa dupa ce afla povestea pe care i-o spune fata. Ea reusise minunea cu ajutorul unei flori de culoare rosie pe care a primit-o de la Iisus. Convinsa ca a venit primavara (altfel de unde ar fi aparut acea floare?), Baba Dochia imbraca 9 cojoace groase si urca cu oile pe munte.

Dar vremea se incalzeste treptat, asa ca ea se vede nevoita sa renunte treptat la ele. Cand ramane in camasa, vine gerul si o ingheata, transformand-o intr-o stanca impreuna cu oile ei.

Legenda mai spune ca aspectul instabil al vremii din primele zile de martie se datoreaza caracterului capricios al Babei Dochia.

Cum se aleg babele de martie

Acum ca ai aflat care este mitul primelor zile de primavara, a venit momentul sa afli si cum se aleg babele de martie.

Din mosi-stramosi se pastreaza acest obicei de a alege o baba in prima dimineata de primavara, adica 1 martie (din punct de vedere calendaristic).

In timp ce se pune martisorul in piept, se alege si ziua care iti va arata cum iti va fi sufletul si norocul tot anul.

Daca baba este buna, te va astepta un an rodnic. La polul opus, daca baba este rea, vei avea parte de suparari pana in primavara urmatoare.

In functie de zona din care provin, unele femei isi aleg ziua respectiva dupa placul lor, in timp ce altele o stabilesc in functie de data in care s-au nascut.

Afla, in continuare, cum se aleg babele dupa ziua nasterii!

Daca ziua de nastere are o cifra mai mare decat 9, atunci trebuie sa aduni cele doua cifre. De exemplu, daca esti nascuta pe 23 a oricarei luni, baba ta va fi pe 5 martie. Iar daca esti nascuta pe 29, atunci vei calcula asa: 9+2=11, apoi 1+1=2, adica baba ta este pe 2 martie.

Nu conteaza atat de mult cum se aleg babele, ci cum va fi vremea in ziua respectiva. Iti dorim sa ai parte de vreme frumoasa si calduroasa!

Obiceiul mărţişorului este, de fapt, o secvenţă dintr-un scenariu ritual de înnoire a timpului şi anului, primăvara, la moartea şi renaşterea simbolică a Dochiei.

1. Baba ta anunta un an incert, plin de neprezut. Baba vine cu o serie de dusmani de care trebuie sa te temi.
2. Baba ta iti anunta un an fara griji si sanatate. Bucura-te de baba ta,
3. Baba ta este o baba care ascunde un mister. Un secret al acestui an iti va putea schimba viata in bine pentru totdeauna. Merita sa joci la Loto in acest an.
4. Baba ta este o baba cu puteri magice. Anul se anunta interesant din toate punctele de vedere. Succes dar ai grija. Poate fi cu doua taisuri.
5. Baba ta este o baba care aduce din trecut niste ocazii pe care le credeai pierdute. Acum e timpul sa profiti de ele – ocaziile nu vor mai reveni.
6. Baba ta este o baba fericita si fara nici o grija. An de petreceri si veselie asadar.
7. Baba ta este blanda si are grija de tine in acest an dar trebuie sa ai grija de sanatatea ta.
8. Baba iti aduce un an frumos si plin de realizari. Nu–i asa ca iti doreai un astfel de an? Ei, iata ca a venit si un astfel de an 

9. Baba aceasta este o baba cu puteri vechi…si uitate. In plus, baba aceasta este o baba care te anunta ca peste 99 de zile vei fi fericita.