Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

În ciuda măririi salariului minim, industria „a săltat” procentele creşterii economice

in Diverse/ExtraNews de

   Industria a redevenit motorul creșterii economice în primul trimestru al acestui an. Meritul principal pentru plusul producției industriale, de 7,3%, revine industriei prelucrătoare, majoritar privată și orientată spre export. Aceasta a primit mai multe comenzi noi și a creat cele mai multe dintre cele peste 29.000 locuri de muncă nou apărute și bine plătite. Numărul angajaților a sporit în mai multe ramuri industriale, în pofida temerilor că majorarea salariului minim, de la 1 februarie 2017, ar descuraja angajatorii, anunţă Ministerul Economiei.

   În primul trimestru al lui 2017 producţia industrială a crescut cu 7,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. Este cea mai mare creştere pentru această perioadă, în ultimii trei ani şi este de aproape patru ori mai rapidă decât media de 2% înregistrată în statele UE. Astfel, România se află pe locul IV în UE la creșterea trimestrială, după Estonia, Grecia şi Letonia.

   Meritul creșterii îl are, în principal, industria prelucrătoare. Aceasta a progresat cu 7,9%, fiind o industrie predominant privată, competitivă și orientată către export. Majoritatea ramurilor industriei prelucrătoare înregistrează plusuri, ca de exemplu fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (9,7%), industria metalurgică (7,3%), industria produselor textile (6,6%), sau industria altor mijloace de transport (6,4%).

   Potențialul ridicat de creștere al producției industriale îl probează tot industria prelucrătoare, care a primit cu 12,7% mai multe comenzi noi. Cereri mai mari s-au înregistrat la bunuri de folosință îndelungată (20,4%) și la bunuri intermediare (18%). Pe sectoare, cele mai mari creșteri sunt în metalurgie (45,1%), fabricarea altor mijloace de transport (30,4%) și a autovehiculelor de transport rutier (19,4%).

   Comenzile noi pentru export au progresat cu 12,9%, creşteri semnificative fiind în metalurgie (39,7%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (29,3%), a echipamentelor electrice (18,3%), a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (15,5%), şi a bunurilor de folosinţă îndelungată (24,2%).

   Industria a generat peste 29.000 de noi locuri de muncă bine plătite, echivalente cu o creștere de 2,2 %. Cele mai multe dintre noile posturi provin tot din industria prelucrătoare, care a angajat oameni mai ales pentru fabricarea de calculatoare şi produse electronice şi optice (9,0%), hârtie şi produse din hârtie (8,9%), echipamente electrice (8,8%), produse din cauciuc şi mase plastice (7,8%), autovehicule de transport rutier, remorci şi semiremorci (6,6%), băuturi (5,2%) şi produse textile (4,9%).

   În pofida temerilor că majorarea salariului minim, de la 1 februarie 2017, ar descuraja angajatorii, numărul salariaților din industrie cu venituri mici a continuat să crească în ramuri precum fabricarea produselor textile, industria alimentară sau fabricarea de mobilă. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS