Imagini revoltătoare surprinse la intrarea în Parcul Natural Bucegi, care din vina omului fără pic de respect pentru mediu a ajuns o imensă groapa de gunoi.

in ExtraNews de

Topirea zăpezilor a scos la iveală deşeuri aruncate la poalele munţilor încă din toamnă.

Localnicii au mărit mormanele după ce au făcut curăţenia de primăvară prin case, iar turiştii îşi lasa şi ei urmele. Autorităţile locale oftează şi se mulţumesc să spună că sunt depăşite de situaţie.

Cele mai frecventate trasee turistice care duc în platoul Bucegilor pornesc din Buşteni. Drumeţia începe însă cu un peisaj dezolant.

Baza muntelui se scaldă efectiv în gunoaie. Nici măcar albia raului nu a scăpat, pe apă plutesc de la ambalaje, sticle până la covoare şi saltele, iar drumul gunoaielor duce până sus în pădure.

Cristian Achim, consilier local: “Este traseul de Urlătoare, către Jepi. Ce vedeţi aici nu e gunoi provenit de la turişti, este gunoi, din nefericire, provenit de la concetăţenii noştri. Turistul nu vine de acasă nici cu televizoare, nici cu canapele.”

Maşina de gunoi trece săptămânal prin zonă însă ridică numai resturile menajere. Molozul şi lucrurile aruncate din case sunt neatinse din toamnă.

Florin Trifu, şeful Serviciului de Salubrizare Buşteni: “Un metru cub de gunoi nemenajer costă 85 de lei. Sunt mulţi care au venit la noi, au făcut cerere, dar după ce le-am spus cât costă, au renunţat la noi ca să vină să-i ridic gunoiul nemenajer.”

Turiştii îi imită – se pare – pe localnici.

Turiștii contribuie la transformarea parcului în groapă de gunoi

Turist: Chiar şi eu mi-am lăsat paharul de cafea, fiind prins de multitudinea de gunoaie de aici şi de lipa coşului de gunoi.”

Grav este şi că Poliţia Locală a reuşit doar de câteva ori să-i prindă pe făptaşi.

Cosmin Teodoroescu, şef Poliţia Locală Buşteni: ″În acea zonă sunt trei sancţiuni, tocmai de aceea cam în ultima lună am intensificat patrulările.”

Resturile menajere îi atrag pe urșii înfometați

Problema este serioasă pentru că resturile îi atrag pe urşii care coboară din pădure indiferent de oră şi nu se mai lasa alungaţi uşor.

În imaginile surprinse miercuri se poate vedea cum mai mulţi copii se apropie la câţiva metri de o ursoaică şi de puii ei, care se hrăneau din gunoaie.

Localnic: “Ursul era aici la container şi copiii erau cam pe aici, deci dacă era să sară pe ei, dintr-un salt jumate era pe ei.”

Abia miercuri Primăria a amplasat câteva containere pentru curăţenia de primăvară – unde oamenii îşi pot arunca vechiturile,

Irinel Ghiţă, primar Buşteni: “Problemă acolo este şi a localnicilor, dar şi a turiştilor care au grijă să lase urmele vizitei lor în staţiune. A cui este resposabilitatea să cureţe acolo? – A noastră a tuturor, domnişoară.”

Localnic: Omul nici să vrea să fie civilizat nu poate, nu există niciun coş de gunoi, e normal să arunce şi uitaţi…aruncă pe unde poate.”

Garda de Mediu Prahova a dispus un control în zonă. irectorul instituţiei este însă concediu şi – în locul lui – nimeni nu a nu putut comunica măsurile care au fost luate.