Imagini halucinante cu oameni blocaţi în propriile case, după asfaltarea unei străzi: „Ne-au construit un zid de un metru şi jumătate în faţa porţilor“

in Curiozitati de

Mai multe familii care locuiesc pe strada Mihail Sadoveanu din municipiul Suceava s-au trezit că nu mai pot să iasă din locuinţe după modernizarea arterei. Ca să stabilizeze strada, constructorii au realizat un zid de sprijin înalt, pe alocuri, şi de 1,5 metri. Ca să iasă din case, riveranii şi-au improvizat nişte trepte din bucăţi de cărămidă, care au dus şi la accidente.

În 2018, Primăria Suceava a modernizat strada Mihail Sadoveanu, fiind una dintre arterele de pământ din oraş. Riveranii s-au bucurat, crezând că vor scăpa de praf şi noroi şi vor simţi că trăiesc la oraş.  Din păcate, bucuria nu a ţinut foarte mult. Ca să stabilizeze strada, muncitorii au construit un zid de sprijin înalt, pe alocuri, şi de 1,5 metri, iar construcţia blochează accesul în mai multe gospodării. Riveranii nu mai pot să iasă din case, pentru că locuinţele se află cu mult sub nivelul străzii.

Ei nu mai pot să-şi folosească nici garajele, pentru care plătesc impozite locale.  Ca să păşească pe stradă, unii şi-au făcut nişte scări din calaburi (bucăţi de cărămidă), care au dus la accidente. Un bătrân de 80 de ani a alunecat pe treptele improvizate şi a fost transportat la spital în stare gravă, după ce s-a lovit la cap.

„Strada s-a înălţat cu mai bine de un metru. Ieşim din curte cum se poate. Ne ţinem de gard şi ne urcăm pe calaburi. Am făcut reclamaţie inclusiv la Protecţia Consumatorului. Au venit două echipe şi ne-au spus că se rezolvă problema. În condiţiile de faţă, nu putem ieşi din garaj. Soţul meu a căzut pe calaburi, s-a lovit şi la cap, a stat internat la Neurologie”, ne-a declarat Doiniţa Pistol. Ea a mai spus că atunci când plouă, apa de pe stradă i se scurge în curte.


Conducerea Primăriei Suceava cunoaşte problema şi promite măsuri. „ Acest caz nu e valabil numai pe strada Mihail Sadoveanu, pe toate străzile care se asfaltează şi mai ales străzile de pământ se fac aceste aduceri de nivel care creează probleme, ori intră la unul apa în curte, ori e deasupra. Sunt nişte lucrări pe care trebuie să le adapteze şi oamenii şi cu ajutorul primăriei dacă-i vorba de făcut un podeţ, o canalizare suplimentară, dar avem aceste două variante, modernizăm sau nu modernizăm strada”, a declarat primarul Ion Lungu. El a mai arătat că lucrarea de pe strada Mihai Sadoveanu este în curs de execuţie. Mai trebuie turnate încă două straturi de asfalt, ceea ce înseamnă că diferenţa de nivel va fi şi mai mare.