Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Igor Dondon, mesaj pentru Klaus Iohannis: „Să ne comportăm ca vecini, fiecare să se uite în ograda sa”

in Politic de

Igor Dodon a anuntat ca pregateste organizarea unui referendum national pentru sporirea imputernicirilor sefului statului, astfel incat sa poata dizolva parlamentul pentru a fi organizate alegeri legislative anticipate, relateaza Radio Chisinau.

Intr-o intalnire cu presa marti, presedintele R. Moldova a declarat ca impreuna cu un grup de juristi a identificat modalitatea de a provoca alegeri anticipate in acest an. „Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Spun acest lucru in premiera; impreuna cu juristii din aparatul presedintelui am identificat practic calea juridica prin care in timpul apropiat vom initia modificarea Constitutiei pentru a acorda presedintelui tarii dreptul de a dizolva parlamentul in alte cazuri decat cele doua prevazute de legislatie. Cel mai probabil vom avea un referendum de extindere a imputernicirilor presedintelui tarii. Nu este vorba de stat prezidential, cel putin in aceasta etapa”, a spus el, potrivit portalului Deschide.md.

“Noi vom merge la referendum. Vom initia modificarea Constitutiei pentru ca presedintele sa aiba dreptul de a dizolva parlamentul. In acest moment este singura modalitate de a declan?a alegeri anticipate, deoarece actuala majoritate are peste 60 de deputati”, a insistat Igor Dodon.

El a indicat ca pentru inceput va propune o initiativa legislativa privind modificarea Constitutiei in aceasta privinta, iar daca aceasta va fi respinsa, atunci va declansa un referendum. „Actuala Constittie presupune dizolvarea parlamentului daca pleaca guvernul sau avem un parlament nefunctional. Noi vom propune aceasta modificare a Constitutiei in parlament fiind constienti de faptul ca acesta nu o va accepta. Vom merge la referendum national pentru a dizolva acest parlament si a merge la alegeri parlamentare anticipate”, a mentionat el.

„Stimati cetateni, va rog sa-mi acordati acest drept. Nu va fi republica prezidentiala, pentru inceput vom modifica doar acest aspect. Desi cred ca pentru Moldova e mai potrivita o republica prezidentiala, e nevoie macar ca aceasta modificare sa o facem”, le-a mai spus jurnalistilor Igor Dodon.

Dodon, catre Iohannis: Sa ne comportam ca vecini, fiecare sa se uite in ograda sa

Igor Dodon ii cere presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa renunte la declaratii privind comportamentul politicienilor din Republica Moldova. Potrivit lui Dodon, daca anterior „se permitea” ca cineva sa vina cu indicatii, atunci pe viitor acest lucru nu va fi tolerat, relateaza deschide.md.

„Nu odata m-am adresat oficialilor romani, chiar prin scrisoare oficiala unde am rugat sa explice atitudinea fata de miscarile unioniste din Republica Moldova: Le sustineti sau nu? Eu am vazut declaratii la nivel de prim-ministi din Romania care spuneau ca trebuie sa fie Unirea. Am vazut ca oficialitatile din Republica Moldova taceau la acest capitol. Am vazut declaratia domnului Iohannis la intrevederea cu ambasadorii unde spune ca presedintele Republicii Moldova trebuie sa se conduca de limitele Constitutiei. Vreau sa-i raspund colegilor, prietenilor: Poate pana acum era primit sa vina mesaje la presedintele Republicii Moldova cum sa se comporte. Avem institutii de stat care pot da aprecieri referitor la constitutionalitatea deciziilor si pasilor presedintilor. Eu dar nu am venit sa-i spun lui Iohannis de ce nu-l pune pe Dragnea prim-ministru? Eu nu ma bag in chestiile voastre interne. Cu ce ocazie Iohannis da aprecieri actiunilor presedintelui Republicii Moldova?”, a mentionat seful statului. „Am o rugaminte. Va rog frumos sa ne comportam ca vecini, fiecare se uita in ograda lui”, a mai spus Dodon.

Sursa: stirileprotv.ro

Ultimile din

Mergi la SUS