Florile ei sunt printre cele mai parfumate din lume. Cei care o iubesc au botezat-o floarea nuntii sau floarea fericirii.
Merita sa iti cumperi o iasomie de Madagascar, chiar daca e mai scumpa. Frumusetea si parfumul ei te vor rasplati. Dar trebuie sa cunosti cateva secrete de ingriire, pentru ca este o floare mai pretentioasa. Poate inflori in lunile mai si iunie, dar si la inceputul toamnei, daca are conditii bune.
LUMINA PUTERNICA ESTE ESENTIALA PENTRU INFLORIRE
Iasomia exotica are nevoie de multa lumina pentru a dezvolta boboci noi. Ai grija sa o tii aproape de un geam orientat catre rasarit sau sud, dar sa nu bata soarele direct pe frunzele ei decat dimineata devreme, ca sa nu o arda. Este foarte important ca ramurile tinere sa fie infasurata pe arcusuri din sarma, cu o oarecare distanta intre ele, pentru a pastra coroana plantei bine aerisita si luminata. Florile apar pe ramurile mai groase si mai vechi, dar nu este bine sa ii rupi crengutele tinere, sunt importante pentru dezvoltare. Cel mai bine este sa le faci noi suporturi din sarma si sa le impletesti usor de-a lungul lor, cu grija sa nu le rupi.
Inmultirea este greoaie, dar poate fii realizata daca tii cont de cateva reguli. Taie oblic butasi de opt centimetri din ramurile tinere, aparute in aceasta vara, care au deja frunzele bine dezvoltate, dar nu sunt lemnificati. Butasii trebuie tratati cu un stimulator de inradacinare pe care il gasesti la florarii. Se plateaza apoi in ghivece largi si adanci, in pamant de calitate amestecat cu turba si se acopera cu un borcan. Butasii trebuie tinuti la o temperatura medie de 20 de grade C, iar inradacinarea va avea loc in aproximativ doua luni.
DE CE ARE NEVOIE
Pamantul trebuie afanat si pastrat curat, reimprospatat in fiecare an in februarie-martie. Toamna se uda moderat vara si toamna si mai rar iarna, cand se lasa pamantul sa se usuce usor la suprafata; excesul de apa provoaca putrezirea radacinilor, de aceea ghiveciul trebuie sa aiba gauri mai mari de eliminare a apei. Temperatura trebuie sa fie tot timpul peste 10 grade C, deoarece nu suporta frigul. Fertilizatorii solubili in apa trebuie sa aiba o concentratie mai mare de azot si potasiu, dar trebuie diluati in procent de 0,1%-0,2%.