I-au mințit pe bătrâni. PSD nu a indexat pensiile doi ani la rând, în mod ilegal. Cazul se află la Curtea Constituțională

in ExtraNews de

PSD trebuia să mărească punctual de pensie de la 1 ianuarie 2019, a spus astăzi actualul președinte al Românei, Klaus Iohannis. Traian Băsescu, fostul președinte al României, acum pensionar, a spus și el: ”Ne-a luat vreo 9% din pensie”. Ei bine, un pensionar teleormănean nu s-a mulțumit doar să observe că i se fură drepturile. S-a dus în instanță. Judecătorii i-au dat dreptate și au trimis cazul la Curtea Constituțională. Va ieși scandal: este vorba despre mulți bani luați de la pensionari. 120 de milioane de euro!

”Sunt pensionar şi trebuia să primesc la pensie o indexare de 5%, de la 1 ianuarie, plus 50% din creşterea salariului mediu brut pe economie. N-am primit, că a rămas că ne măreşte pensiile în 2019. Ne-a luat vreo 9% din pensie. 5% inflaţia plus 50% din creşterea salariului brut pe economie, care mai însemnau vreo 3 sau 4 procente, iaca sunt 9%”, a spus Traian Băsescu în anul 2018.

Ce să vezi? Guvernul a lansat o Ordonanţă de urgenţă prin care amână majorarea punctului de pensie programată pentru 1 ianuarie 2019, pe care îl așteaptă fostul poreședinte la României. Urmează ca acesta să crească abia de la 1 septembrie 2019.

Revenim: indexarea punctului de pensie se face la 1 ianuarie al fiecărui an cu 5% din inflația pe anul precedent, plus 50% din creșterea salariului brut pe economie. Acestea sunt drepturi dobândite, nu se negociază.

Totuși, PSD a încălcat aceste drepturi prin articolul 19 din Legea bugetului asigurărilor sociale din 2018, care anulează indexarea. Filip Dumitrof, membru al Parlamentului Seniorilor și președinte al Asociației de pensionari ”Dreptate și Adevăr” a chemat în instanță Ministerul Muncii pentru acest motiv: anularea unui drept dobândit.

Exclusiv. Au mințit bătrânii. PSD nu a indexat pensiile doi ani la rând, în mod ilegal. Cazul se află la Curtea Constituțională

Instanța i-a dat dreptate și a trimis cazul la Curtea Constituțională. ”Dosarul are numărul 820/D/2018. În acest moment se află la judecătorul raportor. Articolul 19 este evident neconstituțional în Legea 3/2018. Toți pensionarii trebuie să primească din urmă indexarea punctului de pensie. Să fiu clar: ceea ce a promis PSD că dă în plus la pensie trebuie să fie peste indexare, nu în indexare! Adică nu ne păcălesc chiar așa ușor… Vom vedea ce se va întâmpla în continuare”, ne-a spus Filip Dumitrof.

Dacă CCR va da câștig de cauză pensionarului, ar însemna că Ministerul Muncii va fi bun de plată cu indexarea din urmă, pe 2018.

Plata pensiilor se ridică la aproxiamtiv un miliard de euro pe lună. Conform spuselor lui Traian Băsecu, din acești bani lipsesc indexările de 9% pe 2018. Adică aproxiamtiv 10 milioane de euro pe lună, respectiv 120 de milioane de eure pe tot anul 2018.

Urmează 2019, în care PSD a refuzat, de asemenea, să plătească indexarea punctului de pensie…