Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

HOMESCHOOLING, ALTERNATIVA PENTRU EDUCAREA COPIILOR

in Educational de

Avand in vedere contextul actual, multe familii aleg, rand-nevrand, sa urmeze scoala acasa cu copii lor. Afla ce ar trebui parintii sa faca pentru ca aceasta experienta sa fie cat mai reusita pentru toata familia si cand ar fi cazul sa continui asa.

Odinioara, conceptul de “scolire acasa”parea unul exotic. Existau foarte putine familii din Romania care sa opteze pentru homeschooling. Dupa perioada de carantina in care toti parintii s-au trezit asistenti de profesori pe langa copiii lor, zeci de mii de elevi au invatat de acasa, fie pe scenariu hibrid, fie pentru un termen nedefinit, din diverse motive. Multi parinti au optat doar pentru scoala online, altii au fost nevoiti sa faca asta pentru anumite perioade.

CE ESTE HOMESCHOOLING

Educatia acasa sau homeschooling a aparut in Occident ca o reactie a familiilor nemultumite de invatamantul de masa, dar si de alternativele pe care le ofera invatamantul particular. De obicei, elevii sunt inscrisi la scoli “umbrelă”, care ofera servicii de educatie la distanta, dar parintii sunt cei care se ocupa, in principal, de instruirea copiilor. Exista si posibilitatea ca acestia sa angajeze tutori sau profesori pentru anumite materii sau sa delege unei anumite personae intreaga sarcina de a preda materiile. In Romania, exista parinti care au optat exclusiv pentru aceasta varianta, devenind incet-incet un curent din ce in ce mai popular. Pentru ca nu toti se simt suficient de competenti sau nu au timp sa stea acasa, s-au format grupuri de familii care angajeaza impreuna un pedagog si inchirieza un spatiu unde se vor desfasura activitatile didactice. Este ca un fel de scoala privata, dar parintii au mai mult control asupra a ce se intampla in sala de curs.

ADAPTARE DIN MERS

Pe masura ce timpul trece, este nevoie sa ne adaptam acestui tip de invatare. Unii vot fi atat de mutumiti si poate vor opta pe termen lung pentru homeschooling, altii opteaza pentru invatamantul traditional. Scoala de acasa este o alternativa care poate fi folosita pe perioade determinate de timp, nu foarte indelungate, si in conditii speciale. Pentru a face lucrurile sa mearga ai nevoie de mai multe conditii: logistica necesara (aparatura, conexiune la internet, spatiul de desfasurare, posibilitatea ca un membru al familiei sa ofere sprijin in accesarea device-urilor, mai ales in cazul copiilor mici, care nu stiu sa citeasca sau sa foloseasca aceste device-uri).

IMPORTANTA INTERACTIUNII

Pentru ca experienta scolii de acasa sa fie cat mai reusita, parintele trebuie sa dedice timp pentru a acorda ajutor copilului, trebuie sa completeze momentele petrecute in fata ecranelor cu unele de interactiune sau joaca, sa se asigure de sanatatea ochilor sai, intrucat micutilor care petrec prea mult timp in fata computerului le pot aparea dureri de cap si senzatie de greata. Daca parintele opteaza exclusiv pentru variant homeschooling trebuie sa inteleaga faptul ca are mare nevoie de interactiune de tip fata in fata, nu doar de cursuri online. Cei mai multi parinti opteaza pentru invatamantul clasic, intrucat cadrul formal de scolarizare nu poate fi reprodus acasa, caminul este locul unde iti permiti sa fii autentic, la scoala exista un grad de autocenzura care ajuta la educarea rabdarii, a cresterii tolerantei la frustrare, a interactiunii optime cu profesorii etc.

POSIBILE DIFICULTATI

De cele mai multe ori, apar diverse dificultati cum ar fi: parintii nu au timp, lucreaza de acasa, copiii resimt lipsa de ajutor ca pe o respingere etc. Pentru a depasi aceste dificultati parintii trebuie sa-si stimuleze micutii in sens pozitiv pentru acest tip de interactiune. Totusi, e bine sa li se explice ca situatia e temporara. Unii elevi au adevarate episoade depresive pentru ca ajung sa creada ca nimic nu va mai fi la fel cum stiau ei sau ca vor ramane intepeniti in casa. Multi percep acest timp petrecut in fata computerului, in casa, ca fiind un timp pe care nu il vor recupera niciodata sub aspectul interactiunii fizice.

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS