Guvernul, somat de Bruxelles: Românii trebuie să primească în două luni banii dați pe taxa auto

in ExtraNews de

România riscă să fie dată în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene dacă nu rambursează integral și imediat taxele auto plătite de șoferi în ultimii ani la înmatricularea unei mașini și care, ulterior, au fost abrogate, pentru că încălcau legislația europeană.

Comisia Europeană a trimis o nouă somație Bucureștiului, de data aceasta însoțită și de un aviz motivat, în care cere de urgență luarea unor măsuri.

Bruxellesul oferă un termen de două luni autorităților pentru a da înapoi banii încasați din taxele pe poluare încasate de-a lungul timpului, inclusiv timbrul de mediu.

E greu de crezut însă că Bucureștiul se poate conforma termenului cerut de Comisia Europeană, pentru că rambursarea acestor taxe a fost amânată, prin diverse acte normative, pe cât posibil.

Ultimele termene arată că restituirea integrală din taxele pe poluarea va fi făcută până cel târziu în iunie 2019, în cazul tuturor taxelor.

După cum declara ministrul Finanțelor anul trecut, data limită de depunere a cererilor s-a încheiat la 31 august, iar statul promitea că a pus deoparte 500 de milioane de lei, urmând ca rambursarea să fie făcută până la sfârșitul anului trecut.

Deși mecanismul a fost simplificat, statul nu s-a ținut de cuvânt și a mai cerut un răgaz de încă 6 luni.

Ministerul Mediului, pe de altă parte, pare prins cu alte preocupări. Acolo se coace în această perioadă o nouă taxă auto. Deocamdată, însă, au apărut doar variante de lucru, nimic oficial.