Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Guvernul ofera „Dar de nunta” de 15.000 de lei pentru tinerii de pana in 35 de ani care se casatoresc

in Politic de

Propunere ca la nasterea celui de-al treilea copil, familia sa primeasca 15.000 de lei, pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii.

Propunerea legislativa numita Lege privind consolidarea statului prin sustinerea cresterii demografice, care mai prevede ca tot 15.000 de lei sa primeasca si tinerii care se casatoresc pana in 35 de ani, dar care in cazul divortului ar fi obligati sa restituie suma.

Aceasta initiativa are ca scop si cresterea demografica. Tinerii insuratei trebuie sa aiba mai putin de 35 de ani pentru a primi aceasta suma. Banii reprezintă ”primă pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii prin căsătorie”. Mai mult decat atat, dupa momentul casatoriei, cei doi vor fi scutiţi de la impozitul pe salariu. În cazul în care divorțează în primii cinci ani, aceștia trebuie să returneze banii statului, fiecare în proporţie de 50%, în termen de 90 de zile de la pronunţarea divorţului. Tot 15.000 de lei vor primi și cei care devin părinți pentru a treia oară. Banii reprezintă „primă pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii”. În plus, familia numeroasă va beneficia de alocaţie suplimentară lunară, pe familie, în cuantum de 50% din salariul minim brut pe ecoonomie.

Bani pentru al treilea copil

Se propune ca la nasterea celui de-al treilea copil, familia sa primeasca 15.000 de lei, pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii.

Propunerea legislativa numita Lege privind consolidarea statului prin sustinerea cresterii demografice, care mai prevede ca tot 15.000 de lei sa primeasca si tinerii care se casatoresc pana in 35 de ani, dar care in cazul divortului ar fi obligati sa restituie suma.

Potrivit propunerii legislative, inregistrata la Senat, prin familie numeroasa se intelege familia compusa din soti si cel putin trei copii.

Familia monoparentala va beneficia de prevederile legii doar in cazul decesului unuia dintre soti.

De asemenea, sunt considerati ca facand parte din familie si copiii adoptati, indiferent de modurile de stabilire a legaturii de filiatie.

In plus, familia numeroasa va beneficia de alocatie suplimentara lunara, pe familie, in cuantum de 50% din salariul minim brut pe economie.

Pentru a beneficia de aceasta alocatie, familia trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii: toti copiii sa aiba sub 18 ani, sa frecventeze cursurile invatamantului de stat obligatoriu, toti membrii familiei sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania, parintii sa locuiasca impreuna cu copiii si cel putin un parinte sa faca dovada unui venit pentru care se platesc contributii la stat.

Propunerea legislativa mai prevede ca cei doi soti sa fie scutiti de impozitul pe veniturile obtinute din salarii.

De asemenea, familiile care desfasoara activitati producatoare de venit in afara celui salarial vor fi scutite de 50% din valoarea impozitului datorat.

Mamele din aceste familii vor beneficia si de reducerea varstei de pensionare cu cate doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.

Bani pentru casatorie

Cei 15.000 de lei oferiti tinerilor care se casatoresc reprezinta „prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii prin casatorie„.

Totusi, daca acestia divorteaza in primii cinci ani de la casatorie, trebuie sa restituie banii, fiecare in proportie de 50%, in termen de 90 de zile de la pronuntarea divortului.

Dupa casatorie, tinerii vor fi scutiti de impozitul pe salariu. Proiectul nu precizeaza pe ce perioada.

Propunerea legislativa mai prevede ca TVA pentru produsele de igiena si ingrijire destinate copiilor in varsta de pana la 6 ani, inclusiv, sa fie de maximum 5%.

Initiatorul propune ca Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa asigure fondurile necesare pentru acordarea acestor bani. Sumele acordate nu sunt impozabile si nu pot constitui obiectul urmaririi si executatii silite.

Legea s-ar aplica si retroactiv. La dispozitii tranzitorii, propunerea legislativa prevede ca dispozitiile legii se aplica inclusiv familiilor numeroase devenite asa in ultimii cinci ani de la intrarea in vigoare a legii si tinerilor care in ultimii cinci ani de la aplicarea prevederilor s-au casatorit si la data casatoriei aveau ambii varsta de pana la 35 de ani.

Ultimile din

Mergi la SUS