Guvernul a hotarât ca anul acesta, Ziua Eroilor să fie marcatăpe data de 25 mai. Această zi are, prin lege, statutul de sărbătoare națională și s-a stabilit ca totdeauna să fie marcată în cea de-a 40-a de la Duminica Sfintelor Paști, când sărbătorim Ziua Înălțării Domnului, anunţă un comunicat al Guvernului.
Cu acest prilej, s-a stabilit programul manifestărilor care vor avea loc în această zi şi care include activități comemorative în Bucureşti, în țară și în străinătate. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale prin unitățile sale, instituțiile de învățământ, cercurile și bibliotecile militare aparţinătoare, va organiza simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, ceremoniale milutare comemorative la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții de carte. La Bucureşti, M.Ap.N. va organiza ceremonii la Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, la Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției.
La rândul său, Ministerul Educației Naționale are în vedere desfășurarea, în instituțiile de învățământ, a unor programe dedicate acestei zile ca întâlniri cu veteranii de război şi spectacole omagiale. Ministerul Afacerilor Externe va organiza, prin intermediul reprezentanțelor diplomatice românești sau oficiilor consulare, activități specifice pentru cinstirea memoriei și comemorarea eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state.
Autoritățile administrației publice locale vor organiza expoziții tematice, simpozioane și vor desfășura programe proprii de evocare a memoriei eroilor. Instituțiile de apărare și ordine publică vor asigura gărzi de onoare și muzici militare pentru evenimentele oficiale organizate în Capitală și în municipiile reședință de județ.
De ziua Înălțării Domnului/Ziua Eroilor, oficierea Sfintei Liturghii, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate. Clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Pomenirea eroilor neamului românesc de ziua Înălţării Domnului, a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Decizia a fost consfinţită, ulterior, prin alte două hotărâri sinodale din 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională şi bisericească. Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. De aceea, în fiecare an, data sărbătoririi Zilei Eroilor diferă ca dată. (foto: mapn.ro)