Pornind de la tragicul accident din Retezat, Asociaţia Ghizilor Montani din România a făcut publică poziţia sa faţă de acest eveniment, trăgând un semnal de alarmă referitor la superficialitatea cu care este privit muntele, activitățile montane și ocupația de ghid montan. Asociaţia precizează, în primul rând, că în perioada in care a avut loc accidentul, nu a organizat cursuri în Retezat şi că nu încurajează în niciun fel ascensiunile de iarnă în grupuri numeroase, mai ales în cazul participantilor fără experiență.
„Aspectele majore pe care un ghid montan trebuie să le ia în calcul în procesul de planificare a unei ture montane de iarnă sunt traseul de desfășurare al turei, raportul ghid/client, dimensiunea grupului și evolutia vremii și a zăpezii, protocolul de salvare și prim ajutor, asigurându-se că toți participanti sunt echipați și ştiu să folosescă kiturile de salvare din avalanşă„, spun ghizii montani. Se mai precizează că, pe timpul cursurilor organizate de AGMR pe perioada iernii, toţi participanții poartă obligatoriu casca de protectie, kiturile de salvare din avalanșă, şi învaţă să utilizeze coarda în zonele expuse.
Ghizii montani mai avertizează că muntele este un mediu care poate deveni în orice moment un mediu ostil, un mediu unde pericolele nu pot fi controlate ca ninsorile, avalanșele, schimbările bruște de vreme, ceaaţa, furtuninile sau apariţia animalelor salbatice, iar un minor, „indiferent cât de talentat și dornic ar fi, nu are, din punct de vedere psiho-sociologic și legal, aceeași putere de discernământ, abilitatea de a-și asuma responsabilități și de a lua decizii precum un adult„.
În cazul minorilor, spun aceiaşi, sporturile și activitățile de munte trebuie să aibă un caracter exclusiv recreațional și educațional, menit să le deschidă dragostea și respectul pentru natură și un mod de viață activ, iar goana după recorduri de vârstă care nu au nici o relevanță din punct de vedere alpinistic și mai ales promovarea și sprijinirea acestor demersuri ca pe niste valori sunt complet neavenite şi că „trebuie făcută diferența între activități montane precum escalada sportivă (atât pe structuri amenajate cât și la faleze naturale), boulderingul și schiul pe pârtiile amenajate pe de o parte, în care mediul de desfăşurare al activității este unul controlat, și alpinismul, expedițiile și schiul în afara pârtiilor amenajate pe de altă parte, în care specificul primordial este cel decizional„.
Din acest motiv AGMR recomandă ca activități montane care implică minori să fie efectuate în cadru formal (cursuri, tabere, excursii şcolare, ieşiri de club, etc.) cu prezența unui personal de specialitate calificat. (foto: pagina facebook Asociaţia Ghizilor Montani din România)